SARAJEVO

Osoblje Opće bolnice naučilo znakovni jezik

Kurs učenja znakovnog jezika je trajao dva mjeseca

Opća bolnica. Avaz

D. B. / Avaz.ba

5.11.2019

Certifikat o završenom kursu znakovnog jezika, kojim se sporazumijevaju gluhe i nagluhe osobe, danas je dobilo četrdeset uposlenika Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo. Kurs je vodila Jasminka Proho iz Udruženja gluhih KS, a kurs znakovnog jezika je trajao dva mjeseca. Realiziran je u okviru pilot-projekta implementacije inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom

Jasminka Proho, voditeljica kursa, ovom prilikom je istakla da je bila velika zainteresiranost osoblja Opće bolnice za ovu edukaciju. 

- Sretna sam što će sada gluhi pacijenti biti opušteniji jer će znati da ih ljekar ili medicinska sestra razumije te da će moći direktno komunicirati i izgraditi uzajamno povjerenje, koje je važan faktor u procesu liječenja svakog pacijenta - kazala je Proho. 

Jedna od dobitnica certifikata za znakovni jezik je dugogodišnja medicinska sestra Mersiha Muhović, koja je istakla da je edukacija protekla odlično i da se osjeća sigurnije što će se moći sporazumijevati s pacijentima oštećenog sluha. 

Dr. Jasmina Šlaku također je završila ovaj kurs, za koji ima samo riječi  hvale. Posebno je pohvalila kreativnu instruktoricu koja je zainteresirala sve polaznike i na zanimljiv način prenijela svoje znanje. 

- Napravili smo mali korak kojim ćemo ući u veliki projekt razumijevanja naših pacijenata koji su gluhe i nagluhe osobe - rekao je prim. dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, tokom današnjeg uručivanja certifikata. Zahvalio je uposlenicima koji su završili kurs i najavio da će ova zdravstvena ustanova biti u svim segmentima prilagođena osobama s posebnim potrebama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.