SARAJEVO

U četvrtak i petak u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ akcije besplatnog pregleda pacijenata

Od vitalnog značaja rano otkrivanje bolesti

Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Arhiv

A. Č. / Avaz.ba

12.11.2019

Uz Svjetski dan borbe protiv dijabetesa u četvrtak od 8:30 do 14 sati svi zainteresirani građani moći će u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo provjeriti visinu šećera u krvi i izmjeriti krvni pritisak te dobiti sve relevantne informacije o preventivi i liječenju dijabetesa, bolesti koja je u svijetu, ali i u BiH u stalnom porastu.

U petak od 10 do 13 sati, povodom Svjetskog dana borbe protiv opstruktivnih bolesti pluća, građani će moći besplatno uraditi jednostavan i bezbolan test, kojim se mjeri funkcija pluća (spirometrija), a tim pregledom može se utvrditi boluju li od hronične opstruktivne bolesti pluća, čak i prije nego što se simptomi razviju. 

Obje akcije preventivnih pregleda organizira Odjeljenje za interne bolesti Opće bolnice, na III spratu upravne zgrade, s ciljem da građane upoznaju s načinom praćenja, liječenja, ali i prevencijom ovih bolesti.

Iz Opće bolnice pozivaju građane da se odazovu na te akcije i da kontroliraju svoje zdravlje. 

Naglašavaju da je od vitalnog značaja rano otkrivanje bolesti, što ranije postavljanje dijagnoze i primjena potrebne terapije te da je liječenje brže i učinkovitije ako se bolest otkrije na vrijeme.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.