SARAJEVO Uz Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U četvrtak i petak u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ akcije besplatnog pregleda pacijenata

Od vitalnog značaja rano otkrivanje bolesti

Piše: A. Č. / Avaz.ba

Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“

Foto: Arhiv


Uz Svjetski dan borbe protiv dijabetesa u četvrtak od 8:30 do 14 sati svi zainteresirani građani moći će u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo provjeriti visinu šećera u krvi i izmjeriti krvni pritisak te dobiti sve relevantne informacije o preventivi i liječenju dijabetesa, bolesti koja je u svijetu, ali i u BiH u stalnom porastu.

U petak od 10 do 13 sati, povodom Svjetskog dana borbe protiv opstruktivnih bolesti pluća, građani će moći besplatno uraditi jednostavan i bezbolan test, kojim se mjeri funkcija pluća (spirometrija), a tim pregledom može se utvrditi boluju li od hronične opstruktivne bolesti pluća, čak i prije nego što se simptomi razviju. 

Obje akcije preventivnih pregleda organizira Odjeljenje za interne bolesti Opće bolnice, na III spratu upravne zgrade, s ciljem da građane upoznaju s načinom praćenja, liječenja, ali i prevencijom ovih bolesti.

Iz Opće bolnice pozivaju građane da se odazovu na te akcije i da kontroliraju svoje zdravlje. 

Naglašavaju da je od vitalnog značaja rano otkrivanje bolesti, što ranije postavljanje dijagnoze i primjena potrebne terapije te da je liječenje brže i učinkovitije ako se bolest otkrije na vrijeme.

Više o temi

LIČNOST DANA
Edin Begić: Osvjetlao obraz BiH
PLEMENITA MISIJA
Profesor Gavrankapetanović operira i u Goraždu
NA VRH

Komentari