SARAJEVO

Uposlenici KCUS-a započeli dvosatni štrajk, traže zaštitu

Prisutnima se obratila direktorica Sebija Izetbegović

Piše: D. Bašić

14.11.2019

KCUS: Štrajk upozorenja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Zbog napada na doktora Edu Hasanbegovića, danas u 12 sati počeo je dvosatni štrajk ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Odluka o štrajku donesena je na hitnom sastanku kojem su prisustvovali generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, svi direktori disciplina, šefovi klinika, glavne sestre, svi ljekari klinika smještenih na lokalitetu Jezero, predsjednica Sindikata KCUS-a Dženana Hrustemović, DMS i predsjednik Ljekarske/liječničke komore FBiH, dr. Harun Drljević.

Prisutnima se obratila direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović. Kazala je da ovo nije prvi napad. Od 2016. godine je bilo 125 direktnih prijetnji.

- Krajnje vrijeme je da javnost zna da tuberkolostatike i citostatike ne nabavljamo mi, već Federalni zavod zdravstva, a mi ih samo primjenjujemo. Pacijentici o kojoj je bilo riječ je propisana visoka doza tih lijekova. Još kao direktorica Opće bolnice od Ministarstva sam zahtijevala status službenih osoba zbog ogromnih napada. Ovo više nećemo tolerirati. Svi uposlenici podnose ultimativni zahtjev da nam se dodijeli status službenih lica i da se zatvorskom kaznom kazni muškarac koji je ovo izvršio - istakla je Izetbegović.

Doktor Edo Hasanbegović, koji je pretrpio prijetnje, kazao je da se ne radi o plinskom pištolju, ali da je to najmanje bitno.

- Imam veliko iskustvo u razgovoru s roditeljima jer im nije jednostavno saopćiti loše vijesti, ali uvijek nađemo najbolji mogući način. Primili smo gospodina na najbolji i najljubazniji mogući način. Ja sam već bio zakazao sastanak s farmakolozima da pronađemo rješenje. Zabio mi je pištolj u vrat. Prijetio mi je. Govorio je: ''Ubit ću te, znam gdje živiš, ubit ću te!'' Kolegice oko mene su počele plakati. Ta minuta trajala je kao vječnost. Ne možeš da vjeruješ da se to dešava - kazao je Hasanbegović.

Dodao je da su uputili fondu molbu za taj lijek. 

- Morate znati da se radi o vrlo jeftinom lijeku. Ne košta ni 50 KM za cijeli mjesec. Pod pritiskom nećemo potpisati papire za izmještanje pacijentice - rekao je on.

Direktorica KCUS-a na ovo je dodala da ne dolazi u obzir potpisivanje te da se to potpisuje u slučaju kada liječenje pacijenta ovdje nije moguće te da potpisa za ovu pacijenticu neće biti. Sebija Izetbegović također je potvrdila da je majka ove pacijentica uposlenica Kliničkog centra.

- Nije problem cijene, problem je sistema. Klinički centar nije štrajkovo, niko od pacijenata nije osjetio štrajk. Svi najteži pacijenti su oni o kojima se mi brinemo. Ne želimo da stvaramo sliku da smo mi meta na koju može svako da puca. Svima su puna usta kako mladi odlaze, pokažite mi jednog mladog doktora koji želi da bude u situaciji doktora Hasanbegovića. Jučer sam okupila sve ljekare na Jezeru i pitala ko je spreman da preuzme ovu djevojčicu na liječenje, niko se ne javlja. Evo i sada ih pitam, naravno niko - kazala je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.