SKUPŠTINA KS

U toku rasprava: Ovo je prelazak sa sanacionog, na razvojni budžet

Ministrica Lejla Brčić naglasila je da su ključne institucije koje trebaju ojačati su pravobranilaštvao KS i Ured protiv korupcije KS

Detalj sa Skupštine. M. Tabaković

A. Č. / Avaz.ba

19.11.2019

U toku je rasprava o Nacrtu budžeta Kantona Sarajevo.

Premijer Edin Forto, odgovarajući na zastupnička pitanja rekao je da je utopljavanje škola izdvojeno iz ministarstva obrazovanja i prebačeno na druge. 

- Zbog toga su manja sredstva. Najviše smo sredstava izdvojili za javni prijevoz jer su kroz ankete građani iskazali da je to najveći problem u Kantonu. Što se tiče zagađenja, to je naš najveći strah i najveći izazov. Uložili smo 300.000 za novu opremu na Mašinskom fakultetu za mjerenje kvalitete - rekao je Forto.

Dodao je da ćemo narednih dana imati opasan zrak te da će morati bolje upravljati krizom i kako je najavio "mogućnost obustavljanja saobraćaja u kritičnom periodu".

Što se tiče 18.000 KM za kabinet premijera, Forto je rekao da je ove godine vrlo malo potrošio, ali i da ne znači da će ovaj iznost ostati u Prijedlogu Zakona.

- Ukupan broj radnih mjesta se sigurno neće mijenjati. Trenutno crtamo kockice kako da bude najbolje. Što se tiče sindikata osnovica i srednjoškolava, Zolj mi je rekao da su mu najveći stres bili sindikati i pregovori. Tek sada sam shavtio šta je mislio. Njihov jedan zahtjev, bilo o policija, državni službenici, osnovno i srednje obrazovanje, njihov je njaniži zahtjev 20.000 maraka. Potom su počeli sa zahtjevom od 60.000 KM godišnje, pa su smanjili na 30.000 pa na 15.000 KM. Zaduženja smo planirali isklučivo za kapitalne projekte, a najviše za javni prijevoz - rekao je Forto.

Premijer je dodao da će rado uložiti u ZOI '84 ukoliko dobiju konkretne projekte.

- U ovom trenutku direktor ZOI '84 priprema sezonu. U skorom roku direktor planira proširenje skijališta prema Igmanu. Ne možemo sada reči koliko tačno košta i da li ćemo finansirati. Prodat ćemo Hotel Igman, čekao procjenu vrijednosti nekretnine. Sve to nije planirano u budžet - rekao je Forto.

Institucije neovisne i finansijski i politički

Ministar Kovačević odgovarajući na pitanja rekao je da što se tiče tužbi zaposlenika, u ovoj godini su imali javni poziva da se nagode.

- Zaposlenici u ministarstvu finasija, rekli ste da je "sve stalo samo ministarstvo finansija raste". Ako ćemo da radimo ovaj posao kao treba, moramo se osnažiti, i ljudski i tehnologijski. Minstarstvo je kao srce i krv, ako nema dovoljno oksigena, organizam trpi. Nadam se da će se kroz ovaj poziv sto smo raspisali, prijaviti nakvalitetniji i priključiti našem timu - rekao je Kovačević.

Ministrica Lejla Brčić naglasila je da su ključne institucije koje trebaju ojačati pravobranilaštvao KS i ured protiv korupcije KS.

- Nacrtom budžeta predviđena su viša sredstva i mislim da je to ispravno za sve institucije koje žele biti neovisne finansijski i politički - rekal je ministrica. 

Ministar Šteta rekao je da su Forto i Kovačević dali većinu odgovora, a da će on odgovotiri na ona što nisu dali odgovore.

- Budžet je povećan za četiri posto. Stavka za izgradnju parkirališta je manja za 200.000 KM iz razloga što se on puni od naplate parkinga. Neka procjena je da je godišnji budžet za parkinge oko milion KM. Ove godine smo uložili oko tri miliona KM, podjednako u svim općinama, za izgradnju cesta - rekao je Šteta.

Haris Bašić, ministar pravde KS, dao je odgovor zastupniku Zvonku Mariću.

- Pokušat ćemo ući u jedan ozbiljan reformski zahvat, a to je rasterećenje parafisikalnih nameta. Treba preći s riječi na djela u rasterećenju zajdnice. Na pitanje zašto ovliko novca za "Šumarijadu" pa razlog je da bi potrošili neke novce, a privukli bi turiste. Planiramo uložiti 1,2 miliona KM u projekte na Igmanu i Bjelašnici, a sve bi ostalo u našem vlasništvu. Što se tiče ulaganja u Zetru, mi smo uložili koliko smo mogli, ako bude prilike za dodatna ulaganja, ja nemam ništa protiv - naglasio je Bašić.

Obuka vozača, nabavka hangara, troškovi prijema...

Ministar Ismir Jusko rekao je da jedva čeka da spomenici budu gotovi.

- Procjena je da nam treba oko osam miliona za borački dodatak za 4.000 koliko se procjenjuje da ih finansira Kanton. Sav entuzijazam da se srede spomenici, stavio sam u drugi plan jer su mi borci ipak na provm mjestu. Od Vlade sam tražio dodatna dva miliona KM, da kupimo oko 51 stan za borce  - rekao je Jusko.

Ministar unutrašnjih poslova Admir Katica rekao je da nabavka helikoptera podrazumijeva i obuku vozača, nabavku hangara, troškove prijema...

- Procjena radne grupe jeste da nabavka helikoptera sa dodatnom opremom košta oko 21 miliona i sredstva su iz INO kredita - rekao je Katica.

Ministraica zdravstva Amela Sofić obrazložila je odgovore na zastupnička pitanja.

-Tačno da smo ove godine za Roditeljsku izdvojili 60.000 KM. Ista sredstva smo predvidjeli i za iduću godinu. Kada su u pitanju programi preventivne programske zaštite, tačno je da smo uduplali sredstva i sada iznose 330.000 KM. Nemamo državno zdravstvo gdje se izdvajaju višemilionska stredstva iz IPa fondova, organizirali smo se na kantonalnom nivou. Dobro bi bilo da podsjetimo da smo pokrneuli program za ranu detekciju raka dojke i naredne godine ćemo povećati dobnu granicu kako bi se prijavilo više žena - rekla je Sofić.

Više zastupnika pitalo je ministricu da obrazloži "čemu 900.000 KM za opremu KCUS-u iako je poznato da i onu koju imaju ne koriste".

- KCUS je kandidirao nabavku opreme putem javnih investicija i suma je 2,2 miliona KM. Tu je navedena široka paleta opreme koju je institucija dostavila. Tako da nabavka opreme od 900.000 bi trebala biti od kreditnih sredstava,a saglasnost će dati Vlada KS - rekla je ministrica Sofić.

Prisutnima se htio obratiti i Saudin Sivro predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, međutim zastupnik Zvonko Marić pitao je da li je zakonski legitimno da se na Skupštini Kantona Sarajevo obrati neko ko predstalja Sindikat koji nije legitiman. 

- Hoćete da date riječ čovjeku koji je opljačkao Kanton za 150.000 KM. Pitajte ga da li je platio porez - rekao je Marić.

Ipak Kolegij je dozvolio da se Sivro obrati.

- Tražili smo pregovore za novi kolektivni gugovor. Prije šest dana Vlada nam je ponudila jednakostplata i pristali smo. Od 1.1 očekujemo da se počne poštivati ugovor - rekao je Sivro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.