AKTUELNO

Sarajevo: Protesti građana zbog situacije u Zavodu Pazarić, uputili molbu Delegaciji EU

Građani su se razišli, a saobraćaj je odblokiran

Piše: N. C. / Avaz

22.11.2019

Protesti u Sarajevu - Avaz
Protesti u Sarajevu - Avaz
Protesti u Sarajevu - Avaz
Nekoliko stotina građana ponovo na protestima - Avaz
Dnevni avaz
+7

U Sarajevu su se danas održali protesti povodom situacije u Zavodu za mentalno zbrinjavanje djece i omladine Pazarić. Građani koji su se okupili ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine čekali su da im se neko obrati, međutim i ni danas niko nadležni nije izašao pred njih. 

Na sjednici Federalne vlade smijenjeni su Upravni i Nadzorni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, kao i direktor ove institucije Redžep Salić.  


Okupljeni su putem razglasa poručili da ne traže samo smjenu odgovornih za takav tretman već da oni krivično odgovaraju za to.

- Nadam se da moje dijete neće završiti u Pazariću - rekla je jedna majka.

Potom je dodala da nije dovoljna smjena odbora te da bi odgovorni trebali da krivično odgovaraju.

Građani okupljeni na protestima ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu zbog tretmana štićenika Zavoda Pazarić uputili su molbu Delegaciji Evropske unije u BiH za održavanje sastanka radi pružanja podrške naporima građana za poboljšanje uvjeta u Zavodu. 

Također, traže procjenu oblika ljudske i materijalne podrške koju Delegacija može pružiti štićenicima Zavoda u cilju ostvarivanja osnovnih ljudskih prava.

Treći zahtjev građana odnosi se na traženje odgovornosti državnih, federalnih i kantonalnih institucija djelimično ili u potpunosti odgovornih za stanje u Zavodu Pazarić radi ostvarivanja osnovnih ljudskih prava zagarantiranih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Protesti su završeni, a saobraćajnica ispred zgrade Vlade FBiH je odblokirana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.