SARAJEVO

Nakon današnjeg zemljotresa: Šteta i na depou Historijskog arhiva

U depou u Čadordžinoj ulici, koji je izgrađen 1911. godine, smješteno je skoro 85 posto arhivske građe

A. Č. / Avaz.ba

26.11.2019

Pričinjena manja materijalna šteta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Današnji jaki zemljotresi s epicentrima u Albaniji (3:54 sati) i u Bosni i Hercegovini (10:20 sati), uzrokovali su manju materijalnu štetu i na depou Historijskog arhiva Sarajevo u Čadordžinoj ulici.

Pored oštećenja na zgradi depoa nastalih u ranijem periodu zbog starosti objekta, nakon tri jača zemljotresa, uočene su nove, veće pukotine u zidovima zapadnog krila objekta, ali i na drugim mjestima. 

- Novonastale pukotine upućuju na smanjenu stabilnost objekta te s razlogom strahujemo za sigurnost naših zaposlenika, ali i za opstanak vrijedne arhivske građe, pohranjene u našem depou - saopćeno je iz Historijskog arhiva.

Stabilnost zapadnog krila zgrade vidno je narušena, a vibracije su osjetne čak i pri prostom koračanju kroz oštećene prostorije. 

Stabilnost objekta je i prije ovih oštećenja bila kompromitirana njegovom starošću. 

- Sada opravdano pretpostavljamo da objekt više neće moći izdržati težinu arhivske građe pohranjene u njemu, a u opasnosti su i zaposlenici Arhiva koji svakodnevno vrše istraživanja arhivske građe kako bi svi subjekti mogli ostvariti svoja prava, za šta im je arhivska građa i potrebna - naveli su. 

U depou u Čadordžinoj ulici, u objektu bivšeg Vakufskog sirotišta, izgrađenog 1911. godine, smješteno je skoro 85 posto arhivske građe.

Posebno želimo napomenuti da su i ovakvi, neuvjetni smještajni kapaciteti dupke ispunjeni arhivskom građom, a novi prostori nikad nisu osigurani te se naša ustanova sada nalazi u nezavidnom položaju i zbog toga pozivamo nadležne da ulože dodatne napore na rješavanju decenijama zanemarivanih problema s kojima se danas suočava Historijski arhiv Sarajevo - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.