SARAJEVO

Ljekar iza kojeg je ostalo više od 15.000 operacija tokom agresije

Bio je uzor mnogim mladim doktorima i studentima, rekao Kravić

Piše: A. Č. / Avaz.ba

27.11.2019

S današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Brojne kolege, prijatelji, ali i građani, učenjem Fatihe i minutom šutnje te polaganjem cvijeća na spomen-česmi danas su odali počast prim. dr. Abdulahu Nakašu. Ni nakon 14 godina od smrti njegov lik i djelo nisu zaboravljeni. Kako su kazali zaposlenici Opće bolnice, koja po njemu od 2006. godine nosi naziv, njegova dobrota i znanje nikada neće biti zaboravljeni.  

Prisutnim građanima, doktorima i prijateljima ispred Opće bolnice obratio se direktor Zlatko Kravić, koji je kazao da s ponosom čuvaju uspomenu na velikog čovjeka, vrhunskog stručnjaka i humanistu.

- Došli ste ovdje zbog hirurga, ali i čovjeka prije svega. Svakog od vas koji ga pamti nečim je zadužio, ali sigurno po dobrom. Ako nije mogao uraditi dobro, nije ni radio. Zato danas s razlogom ova bolnica nosi njegovo ime. Dok sam ja direktor, slijedit ćemo njegovo naslijeđe, a nadam se da će i moji nasljednici držati se istog - rekao je Kravić.

Abdulaha Nakaša je upoznao prije rata, slučajno. Kako je rekao, njegova majka je bila pacijent na urološkom odjeljenju ove bolnice, pa ga je tako upoznao. Njihovo prijateljstvo se nastavilo tokom cijelog rata.

Prim. dr. Abdulah Nakaš. Arhiv

- Imao je jednu dobru osobinu. Bio je glavni hirurg u Armiji RBiH, a ja sam radio u Dobrinjskoj bolnici, pa je Abdulah Nakaš svaku srijedu dolazio preko barikada samo da vidi kako smo mi, kako nam ide posao i imamo li sve što nam je potrebno, može li on nešto intervenirati u tom hirurškom dijelu. Poslije toga smo nastavili tu saradnju, čak i dok sam radio u Ministarstvu za odbranu - podsjetio se Kravić.

Dodao je da je doktor Nakaš ostao zapečaćen u njegovom pamćenju zato što je to čovjek od kojeg je puno naučio.

- Ne samo hirurških stvari koje je on prenosio na sve ljude ovdje nego i neke stvari o životu, o stavovima, o odnosima između doktora, pacijenata i sestara. Najviše što pamtim je to što je bio čovjek koji nikada nikome nije rekao ''ne može'' – rekao je Kravić.

Prim. dr. Abdulah Nakaš, specijalista opće hirurgije i šef hirurških disciplina u Općoj bolnici, radio je kao glavni hirurg Armije RBiH tokom agresije na BiH, a za svoj požrtvovani rad u tom periodu te za angažman u oblasti medicinskih nauka nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.