SARAJEVO

Kurić: Jedino i najbolje rješenje je gradnja nove zgrade Historijskog arhiva

Arhiv trenutno čuva skoro 12 kilometara građe

S današnje posjete. Vlada KS

Avaz.ba

27.11.2019

S današnje posjete. Vlada KS

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i vršilac dužnosti direktora Historijskog arhiva Sarajevo Velid Jerlagić obišli su danas zgradu ove ustanove i na licu mjesta se uvjerili u oštećenja izazvana jučerašnjim zemljotresom.

Vidljive su pukotine na zidovima i na krilu zgrade koje je već odranije nestabilno, a gdje je smješten veliki dio arhivske građe i, kako naglašavaju zaposlenici, sa pravom strahuju od njegovog urušavanja.

- Hitno bi trebalo osigurati prostor za primitak i čuvanje ove građe. Naš Arhiv trenutno čuva skoro 12 kilometara građe, a 90 posto je smješteno baš u ovom objektu. Kao instituciji od značaja za Kanton i njegove građane,  mi moramo svu arhivsku građu da smjestimo na sigurno, suho i dostupno mjesto kako bi je institucije i građani mogli koristiti - istaknuo je Jerlagić. 

Ministarstvo kulture i sporta, uz trenutne interventne mjere, poduzet će i konkretne korake i odmah uputiti incijativu prema Vladi KS za gradnju novog objekta Historijskog arhiva kao jedinog i konačnog rješenja čuvanja ove dragocjene građe, poručio je ministar Kurić.

- U međuvremenu, od direktora i Uprave Arhiva tražimo da do petka dostave interventni plan izmještanja građe koja je ugrožna posljedicama potresa kako bismo i nju i zaposlene zaštitili od neželjenih posljedica - rekao je Kurić.

Ministarstvo je još prije dvije godine uputilo Vladi i Skupštini KS prijedlog izmještanja arhivske građe iz postojećeg objekta u, kako je tada predložio Arhiv, prostore Zetre. Za plaćanje kirije za izmještanje djiela građe Ministarstvo je doznačilo Arhivu dodatne 64.000 KM. Proces su vodili bivša Uprava Arhiva i ZOI '84, ali nisu uspjeli doći do konačnog rješenja. 

Ministar Kurić istaknuo je da je ovo ministarstvo prošle godine doznačilo Arhivu i 160.000 KM za uređenje Galerije u depou Ferhadija za smještaj dijela građe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.