PING-PONG

Odugovlači li Ajnadžić (ne)svjesno gradnju Prve transverzale?

Iz Općine Centar je izostalo uvažavanje izjave o odricanju prava na žalbu te rješenje o rušenju ovih objekata postaje pravosnažno tek za 15 dana

Ajnadžić: Deklarativno podržava Prvu transverzalu. Avaz

Piše: E. Trako

29.11.2019

Objekti „Higijene“ u ulici Halida Kajtaza, koji se nalazi na trasi Prve transverzale, trebao je biti srušen danas, ali birokratske banalnosti su to spriječile, saznaje „Avaz“.

Naime, tim za implementaciju generacijskog projekta Prve transverzale, u koji su uključeni i načelnici općina kao zainteresiranih strana u projektu, na posljednjem je sastanku odredio datum rušenja objekata „Higijene“.

Međutim, iz Općine Centar je izostalo uvažavanje izjave o odricanju prava na žalbu te rješenje o rušenju ovih objekata postaje pravosnažno tek za 15 dana.


Kovač: Nisu uvažili našu izjavu. Avaz

Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, kazao je za „Avaz“ da je prikupljena sva dokumentacija, izrađen projekt rušenja i predat zahtjev Općini Centar.

- I po dogovoru s Općinom Centar, postoji zapisnik sa sastanka koji vodi premijer Kantona, gdje je Općina Centar, odnosno načelnik Nedžad Ajnadžić obećao da će u roku od 24 sata potpisati rješenje od trenutka kada predamo. U tih 24 sata su potpisali rješenje, ali nam nisu uvažili našu izjavu jer mi imamo rješenje i pravosnažnost tek za 15 dana. Sada mi moramo čekati 15 dana da rušimo te objekte. Prošlo rješenje koje su nam dali je bilo na osam dana – kaže Kovač.

Pojašnjava da je zakon jasan i da striktno nalaže da nema rušenja objekata dok rješenje ne bude pravosnažno.

- Tek tada smo zakonski čisti da možemo rušiti i poduzimati aktivnosti, dotad ni pod razno – dodaje Kovač.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta kaže da je na sceni klasična ping-pong igra, ali da to neće zaustaviti gradnju Prve transverzale.

- Svake srijede s premijerom Kantona na čelu imamo operativni sastanak tima za implementaciju Prve transverzale, u koji su uključeni, osim nas iz Vlade, načelnici općina koje su zainteresirane strane kroz koje prolazi Prva transverzala. Imamo određen dogovor, određene termine, a jedna od stvari jeste da, kada šaljemo općinama zahtjev za rušenje objekata koje smo mi legalno kupili, što znači imovinski riješili, da uz njega šaljemo i izjavu kojom se odričemo eventualnog prava na žalbu kako bi oni nama mogli u roku 24 sata odmah dati to rješenje da možemo rušiti što prije. Sada imamo slučaj da Općina Centar nije tako napravila. Nisu nam dali rješenje u roku od 24 sata i ono što je najgore jeste da su to rješenje napisali na 15 dana. To znači da će odluka o rušenju objekata biti pravosnažna tek za 15 dana – kaže Šteta.


Šteta: Ping-pong igra, ali nas ništa neće zaustaviti. Avaz

Na kraju je dodao da gradnju Prve transverzale neće ništa zaustaviti.

- Neovisno o ovome što su nam poslali, u ponedjeljak šaljemo ekipe da pripremaju teren. Da pripremaju objekte, odnosno određene stvari koje se tamo trebaju skinuti da bismo što prije krenuli u proces rušenja. Danas ćemo se ponovo obratiti i dopisom Općini Centar i pozvati ih još jednom na razumijevanje jer deklarativno podržavaju Prvu transverzalu, a kroz određene poteze koje rade to se ne vidi – kaže Šteta.

Pokušali smo dobiti i izjavu od načelnika Ajnadžića, ali nam on nije odgovarao na pozive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.