GODIŠNJICA

Predstavljena monografija povodom 70 godina postojanja "Selje"

U njoj se nalaze veoma lijepe priče i veliki broj fotografija iz različitih perioda „Seljinog“ djelovanja, istakao Kordić

Piše: S.O.

30.11.2019

Bogat historijat kulturnog centra - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Povodom obilježavanja 70 godina postojanja Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu (AKCUS) „Seljo“ danas je u kultnoj „Slogi“ održana promocija monografije „70 godina - 70 generacija“. 

Direktor „Selje“ Dževad Kordić osvrnuo se na bogat historijat ovog kulturnog centra, istakavši da su do sada imali više od 25.000 članova.

- Ovo je jedna romantizirana monografija u kojoj se nalazi više od 100 naših članova. U njoj se nalaze veoma lijepe i simpatične priče i anegdote te veliki broj fotografija iz različitih perioda našeg djelovanja. Slaviti 70 godina je veliki jubilej. Radili smo u kontinuitetu, jer s radom nismo prestajali ni u ratnim godinama – rekao je Kordić.

Veliki broj poznatih muzičara, dirigenata, književnika, opernih, dramskih i likovnih umjetnika počinjao je karijeru upravo u "Selji". Među njima su Safet Isović, Himzo Polovina, Haris Džinović, Zehra Deović, Zdravko Čolić, Ismeta Dervoz, Bato Zurovac, Miroslav Homen, Slobodan Bodo Kovačević, Franjo Hlubna, Milivoje Mišun Đurović, Refik Kulić, Rudi Alvađ, Drenko Orahovac, Rejhan Demirdžić, Minka Muftić, Admir Glamočak, Irina Dobnik, Jasmin Geljo, kao i čuveni „Indexi“, „Kodeksi“, „Kamen na kamen“...

Sutra u 19 sati u „Domu mladih“ bit će održan svečani koncert na kojem će učestvovati sve sekcije i ansambli AKCUS-a s više od 100 članova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.