ALARMANTNO

Proglašena epizoda "pripravnost" zbog zagađenosti zraka u KS

Stanovništvu se preporučuje da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka

Ilustracija. Arhiv

N.C./ Avaz.ba

6.12.2019

U Kantonu Sarajevo proglašena je epizoda „pripravnost“ od stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka. Epizoda "pripravnost" izdata je zbog ispunjenja sva tri uvjeta predviđena spomenutim planom.

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo pokazuju prekoračenja dozvoljenih vrijednosti za PM10 koje iznose 50 µg/m3. Trend pogoršanja kvaliteta zraka nastavljen je i tokom dana, tako da su prosječne vrijednosti do 15 sati iznosile na Vijećnici 137,97, Otoci 143,07 i Ilijašu 126,93 µg/m3. Analizatori na stacionarnoj i mobilnoj stanici koje se nalaze na Ilidži trenutno nisu u funkciji.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavod, u naredna tri dana, očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina sa slabim vjetrom i s pojavom temperaturne inverzije. Tek u utorak, 10. 12., očekuje se umjeren vjetar sjevernog smjera i slaba kiša, a na planinama slab snijeg.

Izdate su i mjere koje treba provoditi u okviru epizode „pripravnost", a vrijede za zonu A u KS.

Stanovništvu KS se preporučuje da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka. Također, iz Kantona upozoravaju da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima. Upućuje se i apel građanima da smanje korištenje motornih vozila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.