SARAJEVO

Hadžiahmetović: Voda u KS redovno se kontrolira, dobrog je kvaliteta

Obilježavanje Dana preduzeća i 130 godina postojanja. Fena

Fena

6.12.2019

Javno komunalno preduzeće ''Vodovod i kanalizacija'' (ViK) obilježilo je danas, prigodnim programom, Dan preduzeća i 130 godina postojanja. 

Direktor preduzeća ViK Enver Hadžiahmetović kazao je novinarima da je to preduzeće prošlo kroz različite faze i periode, sad je ipak stabilno. Ove kalendarske godine nije, kaže, bilo redukcija vode, a uspostavljen je i projekt Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i krenulo se s rekonstrukcijom elektroenergetskog sistema i vodovodnog sistema.

- Nadamo se da će to narednih nekoliko godina biti projekt koji će totalno izmijeniti preduzeće ViK, tako i grad - naglasio je.

Precizira da je većina količina vode za potrebe stanovništva u Kantonu Sarajevo iz podzemnih bunara te da je dobrog kvaliteta. Prema njegovim riječima, kvalitet vode kontrolira se na dnevnom nivou u laboratorijima ViK-a, a laboratoriji koji nadziru njihov rad kontrolu vrše periodično. 

- Najvažnije je da nema teških metala, nema elemenata koji ugrožavaju životne funkcije. Sve drugo je u granicama tolerancije, koje je zakon propisao. Možemo piti vodu iz slavine, sigurno je bolja od one što se kupuje - poručio je direktor ViK-a. 

Naglasio je da na kvalitet vode utječu cijevi, koje su uglavnom stare. 

- To su cijevi stare 50 i više godina. Neki dan smo na Mošćanici izvadili trešnjevu cijev, cijev od drveta. To su cijevi koje su amortizirane, ali zato i jesmo uzeli kredit da te najkritičnije cijevi zamijenimo da bi voda dobila i na kvalitetu, ne samo na količini - kaže on. 

Ova godina bila je sušna, s nedovoljno padavina, ali bez redukcija vode. U slučaju da sušni period bude i narednih godina, direktor kaže da redukcija neće biti ''jer ćemo tražiti dodatne izvore, u smislu količina vode''. 

 - Količina vode bit će dovoljna, da ne bude redukcija - naglasio je. 

Vodovodni sistem opskrbljuje oko 400.000 stanovnika Sarajeva. Glavni resursi su podzemne akumulacije na lokalitetu Sarajevsko Polje - Bačevo, Sokolovići, Stup, s kojih se osigurava 90 posto ukupnih količina vode, te 10 vrela i tri filterska postrojenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.