INTERVJU

Jusko: Ovo mi je najteži mandat, zaboli me kada demobilisani borac ode u zatvor

Uoči sjednice Skupštine KS otkrivamo šta donosi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima boraca

Ismir Jusko. I. Kriještorac

Piše: S. Mujić - I. Kriještorac

11.12.2019

Danas će se pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo naći Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine. Povodom toga razgovarali smo s ministrom za boračka pitanja KS Ismirom Juskom

Ministar Jusko za „Avaz“ otkriva i o čemu je Vlada KS razgovarala jučer s predstavnicima stranih ambasada u BiH, govori o odnosima unutar vladajuće šestorke u KS, ali i tome hoće li biti novi ministar u Vijeću ministara BiH. 


Govoreći o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, o kojem će Skupština KS raspravljati danas, ministar Jusko je podsjetio da je ovakav zakon u avgustu usvojen na nivou Federacije BiH te da je ovo sada samo slijed onog što se treba provesti u svim kantonima, a to je da se usklade zakoni s federalnim.  

- Kanton Sarajevo će biti jedan od prvih kantona koji će uraditi ovaj dio posla, uvjeren sam da će svi zastupnici dati podršku ovom zakonu – ističe Jusko.

Ono što je najbitnije u ovom zakonu je borački dodatak. FBiH će finansirati sve one koji su stariji od 57 godina, a kantoni, tj. Kanton Sarajevo će to raditi za sve one koji su mlađi od 57 godina.  

- Prema informacijama koje mi trenutno imamo iz Službe za zapošljavanje, na području KS imamo oko 4.212 predstavnika boračke populacije koji bi mogli ući u ovo pravo. Otprilike na godišnjem nivou potrebno je oko 8,1 milion maraka kako bi se isplatili borački dodaci onima koji ostvaruju to pravo. Riječ je o osobama koje su najmanje godinu na birou, koje su najmanje godinu bili pripadnici Armije ili MUP-a RBiH i da žive na području KS – pojasnio je ministar Jusko.

Prema njegovim riječima, predstavnici boračke populacije su učestvovali u izradi ovog nacrta zakona i dali svoje sugestije koje su usvojene.

Zapošljavanje pripadnika boračke populacije

Jusko: Lično sam nazvao svaki klub u Skupštini KS. I. Kriještorac

Među prvim projektima koje je započeo ministar Jusko bio je i projekt prekvalifikacije boraca kod postojećih poslodavaca te zasnivanje radnog odnosa. Ovaj projekt, kako kaže, završen je 45 dana nakon što je usvojen budžet, a 23 predstavnika boračke populacije zasnovala su radni odnos.  

- Poslodavci su izuzetno zadovoljni kandidatima koje su dobili i traže da nastavimo s ovim projektima jer na tržištu rada itekako nedostaje radne snage – kaže Jusko.

Kako je istakao, neophodno je da predstavnici boračke populacije ne budu samo deklarativno podržavani, kao što se to radilo godinama unazad.

- Deklarativna podrška mene ne zanima, niti zanima te ljude – poručio je on.

Jusko: Najteži mandat mi je ovaj. I. Kriještorac

Istakao je i da boračkoj populaciji danas nije lako te da dnevno ima od sedam do 14 razgovora s pripadnicima boračke populacije. 

Od samog početka mandata ministar Jusko kaže da je obavio 1.600 razgovora s pripadnicima boračke populacije. 

- Imamo situacije od kvadriplegičara, paraplegičara, amputiraca, ljudi oboljelih od tumora, od najtežih oboljenja, do najvećih socijalnih problema – kaže on. 

Istakao je kako je ovom ministarstvu "pošlo za rukom" da određene pomoći iz budžeta koje su ranije završavane do sredine godine, ovaj put "razvuče" do decembra.

- Mene kao ministra zaboli kada čujem koliko novca je pronevjereno i otišlo u neke svrhe koje su protuzakonite, a onda, s druge strane, imate demobilisanog borca koji za 300 KM dobije šest mjeseci zatvora - rekao je Jusko. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.