SARAJEVO

Završena maratonska sjednica Skupštine KS: Svađa na kraju dana

Resorni ministar Damir Filipović rekao je se studija kao i registar zagađivača radi i da to iziskuje određeno vrijeme

Sa početka sjednice. M. Tabaković

Piše: A. Č. / Avaz.ba

11.12.2019

23:59

Zastupniici su došli do Prijedloga odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje ugovora o neposrednoj zamjeni nekretnina vlasništvo firme Blok d.o.o Sarajevo i zemljišta u vlasništvu Kantona Sarajevo, radi oblikovanja građevinske parcele u svrhu izgradnje poslovnog objekta na lokaciji Ilidža-Stup i okončanja rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na trasi saobraćajnice XII transverzale sporazumnim putem.

Zastupnica Segmendina Srna tražila je očitovanje, međutim niko nije bio prisutan, Tačku je mogao pbrazložiti predsjedavajući Konaković ili direktor Direkcije za izgradnju, kojinisu bili prisutni. Sjednicu koju je vodio Vibor Handžić iskoristio je poslovničko pravo i prekinuo sjednicu. To je izazvalo negodovanje zastupnika SDA, ali i Bibja Kerla (DF) koji nizu željeli da usvajaju, kako su rekli "milionske projekte, a da niko ne obrazloži".

Marić je rekao da su neodgovornost dijela vlade i predlagača zakomplicirali stvari i da sada svi tumače zašto se ovo dešavalo. 

23:28

Zastupnici su usvojili prijedlog da se Hajrija Lagumdžija razrješi dužnosti zamjenika pravobranioca Pravobranilaštva KS radi odlaska u penziju.

22:40

Pauza pola sata

22:34

Nakon prijedloga nekoliko zastupnika da se sjednica prekine pristupilo se glasanju.

Ipak svega 14 zastupnika je glasalo za prekid sjednice, što nije bilo dovoljno.

Neki su negodovali i govorili "pa nećmo do 1 raditi"

Zastupnik Igor Stojanović tražio je pojedinačno izajšnjavanje.

22:00

Nakon konsultacija šefova klubova usvojeno je pet zaključaka o migrantskoj krizi.

Nakon novog i nejavljenog transporta migranata na područje Kantona Sarajevo bezi ikakve konsultacije s općinskim i kantonalnim vlastima, Skupština Kantona Sarajevo donijela je sljedeće zaključke:

- Neodgovornim i neorganiziranim pristupom upravljanja migrantskom krizom Vijeće ministara BiH i ministarstvo sigurnosti BiHmože dovesti do narušavanja higijensko-eodemiološke sigurnosni situacije u Kantonu Sarajevo zbog nekoordiniranog priliva migranata koji već proizilaze kapacitete Kantona Sarajevo. Informisati Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH o nastaloj situaciji i da se migranti upute u druge kantone kao i u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt.

- Skupština Kantona Sarajevo sa policijom MUP-a KS da u skladu sa zakonskim propisima profesionalno i humano poduzmu sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti koje uključuju pojačane mjere sigurnosti i kontrole migranata, zatim ograničenje kretanja na određenom prostoru, a sve u cilju zaštite sigurnosti građana i njihove imovine.

- Nalaže se Ministarstvo zdravlja Kantona Sarajevo da uz adekvatne odluke i meterijalnu potporu osigura pružanje zdravstvene usluge migrantima, formira timove za pružanje usluga ljekarske pomoći koji će utvrditi zdravstveno stanje migranata kako bi se mogle poduzimati daljne mjere o zaštiti zdravlja građana i migranata.

-Skupština Kantona Sarajevo traži od Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti BiH da hitno dostavi broj planiranih migrantskih centara u KS koji uključuje relevantne i tačne informacije o broju migranata.

-Pozivamo sve intitucije u čijoj su nadležnosti pitanja migranata da preuzmu punu odgovornsot za eventualne posljedice koje je proizvela migrantska kriza u KS.

Ovi zaključci su jednoglasno usvojeni.

21:00

U toku je pauza

20:42

Burna rasprava vodila se o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o šumama u KS.

Zastupnik Pecikoza kontatirao je da je resorni ministar naglasio da se od nameta oslobađa lokalna zajednica pa je pitao da li će radnicima biti povećana plaća ako se oslobode paranameta

Zastupnik Marić pitao je OKFŠ ostaje isti, na koji način će biti nadoknađena sredstva, zašto nista obavijetili upravu policije nakon sastanka o šumama jer smo govorili i orampama.

- Budući da smo u jednoj od inicijativa rekli da treba uvesti video-nadzor, a vi ste rekli da to nije po pravilniku. Šta je nama garancija da će ovaj zakon biti proveden ako imamo problem već u pravilniku - pitao je Marić.

19:30

Usvojen je prijedlog zakona o izmjenama Zakona o radno-pravnom statusimposlanika u Skupštini kantona po skraćenom postupku. Kako je rekla ministraica pravde ii uprave Lejla Brčić, riječ je o tehničkim izmjenama.

18:30

Zastupnici u Skupštini KS-a razmatrali su informaciju o stanju kvaliteta zraka u KS-u za oktobar i novembar.

Mnoge zastupnike zanimalo je šta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a uradilo na smanjenju zagađenja i koji su dugoročni planovi na sistemskom rješenju ovog problema kako se stanovnici Sarajeva ne bi kao svake zime gušile u otrovnom zraku. 

Bilo je i kritika da se ne vodi računa o gradnji višespratnica u gradu koje ometaju strujanje zraka, kao i da nema dovoljno inspektora na terenu da kontolišu ložišta kao i poštivanje mjera kada se proglasi određena epizoda zagađenja. 

- Treba nam desetogodišnji plan kako bi se bar donekle riješilo pitanje prekomjernog zagađenja zraka u Kantonu. U vrhu smo najzagađenijih gradova i ovo treba da Vladi bude prioritet, a ne da fokus bude na nabavci helikoptera i slično - kazao je Mahir Dević, šef Kluba zastupnika SDA. 

On je pitao da li su završene studije o zagađenju zraka u KS-u, postoje li jasni pokazatelji koji su primarni faktori koji zagađuju zrak i koje je mjere Ministarstvo realizovalo kroz budžet za 2019. i šta planira u 2020. 

Resorni ministar Damir Filipović rekao je se studija kao i registar zagađivača radi i da to iziskuje određeno vrijeme. 

- Završetak aktivnosti se očekuje u martu iduće godine. Ove godine po prvi put smo nabavili kalcijum hlorid i provodimo na ulicama mokri postupak kako bi smanjili nivo zagađujućih čestica u zraku. Izdvojili smo i osam miliona maraka za subvencioniranje cijene plina, da to nije urađeno imali bi puno goru situaciju po pitanju zagađenosti, jer bi se mnogi ljudi prebacili na druge alternativne načine grijanja - kazao je Filipović. 

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić rekao je da je mnogo novca potrošeno na studije i strategije i da je došlo vrijeme da je potrebno protjerati ugalj iz Kanotna kao jedan od najvećih zagađivača zraka. 

Igor Stojanović, (SDP) istakao je da su potrebna radikalnija rješenja, jer sve što je do sada urađeno nije dovoljno kako bi se riješilo prekomjerno zagađenje zraka. 

17:55

Nakon što su zastupnici iscrpili raspravu, primili su k znanju informaciju o stanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

U toku je rasprava o izmjenama Zakona o radnopravnom statusu poslanika u Skupštini Kantona po skraćenom postupku.

16:10

Zbog sastanak Vlade KS s višim nivoima vlasti povodom migrantske krize, kasnio je i nastavak sjednice Skupštine KS.

Zastupnici su primili k znanju informaciju o stanju na deponiji "Smiljevići". Kako je rečeno, KJKP "Rad" 12. novembra je resornom ministarstvu dostavio izvještaj u kojem je, između ostalog, navedeno da je u oktobru, kada se oduzmu balirane količine papira, PET ambalaže, Al ambalaže, stakla folije i metala u ukupnoj količini od 64 tone, odloženo  29.309 tona otpada. 

13.35

Slijedi pauza do 15 sati.

Kako je odlučeno, zastupnici Bilsena Šahman (SBB), Edin Okerić (NiP) i Admela Hodžić (SDA) prisustvovat će sastanku o problemu migrantske krize. 

13:22

Zastupnica Šahman napomenula je da nije protiv migranata te da je među prvima pomagala i u Sarajevu i u Mostaru.

- Je li Tužilaštvo uključeno u ovu situaciju? Po mojim saznanjima, četvrtina migranata ima zarazne bolesti. Ne želim dizati paniku, ali mislim da je jedno od rješenja ograničiti kretanje - rekla je Šahman.

Marić je, također, nezadovoljan odgovorima.

- Korisna je inicijativa i sastanak zakazan za 14 sati iako smatram da je to zakašnjela reakcija. Predlažem da se barem dva zastupnika uključe u taj sastanak kako bismo imali cjelovitu sliku. Samo jedan poziv Mektića, i to na nepristojan način - „eto, dolaze vam migranti“ je neumjesan i zato predlažem da predstavnici Skupštine KS prisustvuju sastanku. Više od 90 posto migranata je zaraženo šugom. Zna se kako se postupa s migrantima, zabrani im se ulaz i vraćaju se u zemlje odakle su. Oni su ovdje ilegalno. Predlažem da migrantima zabrane kretanje dok ne dobiju status azilanta – rekao je Marić.

Zastupnik Milavica rekao je da se danas trebaju donijeti konkretne i kvalitetne odluke.

- Pitao sam Ministarstvo zdravstva imamo li bilo kakvu zdravstvenu procjenu migranata. Sve šture informacije koje dobivamo o zdravstvenom stanju ispadaju tačne. Imamo li ikakve zvanične podatke – pitao je Milavica.

Sa skupštine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

12:45

Jasmina Bišćević-Tokić uputila je inicijativu da se na području Kantona postavi najmanje pet kućica za presvlačenje beba.

- Majke su trenutno primorane bebe presvlačiti u tržnim centrima i smatram da je neophodno i radi majki i radi djece da imaju svoj prostor. Također, upućujem inicijativu da se nezaposlenim osobama u Kantonu osigura besplatan kupon GRAS-a, a koji trenutno plaćaju 12 maraka. Te osobe su nezaposlene i bez primanja i mislim da bi trebale biti oslobođene plaćanja kupona – rekla je Bišćević-Tokić.

Premijer Edin Forto, odgovarajući na pitanja, rekao je da ne postoji nikakva korespondencija bilo kojeg nivoa vlasti da nam kažu šta se dešava.

- Mi se pripremamo tako što na licu mjesta čekamo šta će se desiti. Smatramo da je Vijeće ministara neozbiljno i da ćemo danas imati neki sastanak gdje će doći svi relevantni faktori. Kanton nije dobio nikakav novac. Zajedno s Katicom i načelnikom, kada smo otišli u Blažuj, Vijeće ministara je ustupilo tu kasarnu IOM-u. Sve što budemo znali obavijestit, ćemo javnost - kazao je Forto. 

Ministar Katica rekao je da dijeli zabrinutost građana, a koja im je nametnuta od Vijeća ministara.

- Radi se o neadekvatnom i neodgovornom upravljanju migrantskom krizom u cijeloj BiH. U toku jučerašnjeg dana smo informirani da će u USK iz Vučjaka biti prevezeno sedam autobusa, odnosno oko 350 migranata. Napravili smo određene pripreme i sinoć su došli. Međutim, jutros je još toliko došlo u Blažuj. Što se tiče sigurnosti u gradu, to ponavljamo već mjesecima. Na različite se scenarije pripremamo, imamo operativni plan kako bi se prikupile informacije - rekao je Katica i dodao da je bilo nekoliko narušavanja javnog reda i mira u Ušivku. 

Trenutno se u Kantonu Sarajevo nalazi više od 1.500 migranata.

- Tražio sam od policije da se uvede ograničenje kretanja migrantima i to je jedna od mjera kako da se zaštite građani Sarajeva. 

12:15

Damir Marjanović (nezavisni kandidat) pitao je koliko je novaca Evropska unija dala na raspolaganje Kantonu po pitanju migranata.

- Dobio sam informaciju da je upisan prevelik broj djece u OŠ "Aleksa Šantić", a da je razlog jer se nije poštovala odluka o upisivanju djece sa školskih područja. Molim informacije od Ministarstva obrazovanja - rekao je Marjanović.

Amra Junuzović–Kaljić (NBL) tražila je da se ažuriraju datoteke osigurnika i da se brišu osobe koje su umrle.

Igor Stojanović (SDP) rekao je da je na jednoj od ranijih sjednica istakao da je Asim Torlak kao direktor OŠ "Hasan Kikić" zloupotrijebio svoj položaj i zaposlio suprugu mimo konkursa, nakon čega je 2017. godine naloženo Ministarstvu da pokrene smjenu Asima Torlaka. Gospodin Torlak je nakon toga podnio ostavku i dobio posao kao nastavnik geografije u OŠ "Safvet-beg Bašagić". Tada je pitao Ministarstvo obrazovanja ima li informaciju da se protiv Torlaka vodi postupak.

- Dobio sam odgovor da oni nemaju tu informaciju. Ako sam ja iz Kantonalog tužilaštva dobio potvrdu da je pokrenut postupak protiv Torlaka, kako je moguće da Ministarstvo nema te informacije - kazao je Stojanović. 

11:50

Bilsena Šahman (SBB) rekla je da je na jednoj od prethodnih sjednica tražila da se poduzmu određene aktivnosti oko postavljanja rampi na prilazne lokalne šumske puteve, kao jedan od načina borbe protiv bespravne sječe šuma. 

- Ministar Bašić mi je između ostalog odgovorio da je Uprava za šumarstvo KS, u saradnji sa KJP „Sarajevo-šume“, u proteklom periodu realizirala aktivnosti postavljanja rampi u cilju zaštite šuma od bespravne sječe i bespravnog prometa šumskih drvnih sortimenata - rekla je Šahman.

Kako je dodala, dobila je informacije da na relaciji Srednje – planina Ozren ne postoje te rampe i da se na ovom dijelu svakodnevno bespravno sječe šuma i da neposredni rukovodioci KJP „Sarajevo-šume“ znaju ko krade, ali o tome šute.

- Ništa se nije poduzelo na ukazanim nepravilnostima, čak resorno Ministarstvo privrede KS nije se udostojilo da građanima koji su slali dopise o ovom problemu putem e-maila daju bilo kakav odgovor. Iako je napravljen novi asfalt dužine od šest kilometara, neće biti dugog vijeka jer pretrpani šleperi ga uništavaju - rekla je Šahman.

11:24

Nakon usvajanja dnevnog reda, za riječ se javio zastupnik Zvonko Marić (SBB), koji je rekao da je sjednica kasnila jer je kolegij stranke raspravljao o trenutnom stanju u gradu o migrantima.

- Više od 700 migranata došlo je u Sarajevo i zato je SBB tražio da se ovo pitanje kao vanredna tačka stavi na dnevni red. S obzirom na to da to nije moguće, predlažem da se ta tačka uvrsti na dnevni red za iduću sjednicu. Zbog zabrinutosti građana trebao bi nam se obratiti komesar i ministar. Očito je da će ovdje provesti čitavu zimu, a u Sarajevo su došli vojno-sposobni momci, a ne porodice. Mi smo za to da se pomogne migrantima, ali ipak na prvom mjestu je sigurnost građana. Narednih dana očekuje se pojačan broj turista u glavnom gradu BiH povodom novogodišnjih praznika, pa pitam kako će se migrantska kriza odraziti na sigurnost građana – kazao je Marić.

Isto pitanje ministru unutrašnjih poslova KS Admiru Katici postavio je Sead Milavica (DF).

- Kako da se građani osjećaju sigurno? Je li moguće ograničiti kretanje migrantima – pitao je Milavica.

11:00

Kontroverzni austrijski književnik i negator genocida u Srebrenici Peter Handke proglašen je nepoželjnom osobom u Kantonu Sarajevo.

Ovu odluku, koju su inicirali zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), donijela je jednoglasno Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvajajući deklaraciju u kojoj se osuđuje dodjeljivanje Nobelove nagrade negatoru genocida u Srebrenici.

Počela je redovna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković trenutno nije prisutan, a sjednicu vodi Vibor Handžić.

Na današnjoj sjednici razmatrat će Informaciju o provođenju Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Zastupnici će raspravljati i o Informaciji o stanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, koju je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, kao i o Informaciji o stanju deponije ''Smiljevići'' za period od 12. novembra do 6. decembra 2019. godine, a koju je, također, pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Pred zastupnicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o radno-pravnom statusu zastupnika u Skupštini KS, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca BiH, Nacrt zakona o izmjenama Zakona o šumama KS, Nacrt zakona o Ekonomsko – socijalnom vijeću za područje KS i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o inspekcijama KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.