SAOPĆENJE

Preporuka građanima Sarajeva da smanje kretanje i boravak vani

Posebno se apelira na rizične grupe stanovništva. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

13.12.2019

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo u posljednja 24 sata pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti za PM 10 čestice, dok su ostali mjereni polutanti u dozvoljenim granicama, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Zabilježene prosječne dnevne vrijednosti PM10 čestica u zraku su iznosile: Vijećnica 126,9, Otoka 112,9 i Ilijaš 127,5 µg/m3.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda se već danas, u drugoj polovini dana očekuje jačanje vjetra južnog smjera brzine 4-8 m/s. Sutra će veći dio dana biti oblačno vrijeme, sa slabom kišom u jutarnjim satima i slabim vjetrom brzine 1 do 3 m/s sjeverozapadnog smjera. Od nedjelje stabilizacija vremena sve do četvrtka, 19. decembra.

Zbog svega navedenog, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor ne preporučuje proglašenje epizode ''pripravnost''.

Imajući u vidu najavljene promjene vremenskih prilika, moguće je i variranje koncentracija zagađujućih materija u zraku, zbog čega Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdaje preporuke za stanovništvo da u takvim situacijama smanje kretanje i boravak vani.

Posebno se apelira na rizične grupe stanovništva, kao što su hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starija populacija, mala djeca i trudnice, da smanje kretanje i boravak vani koliko mogućnosti dozvoljavaju.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: „Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.