AKTUELNO

Oboreni izvještaji „Sarajevo-šuma“ i "PD Butmir"

Zastupnici su tražili da Ured za korupciju da ispita rad „Sarajevo-šuma“

Piše: A. Č. / Avaz.ba

17.12.2019

Sa današnje sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

13:35

Nakon što su zastupnici primili k znanju informaciju o provođenju Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS, sjednica je završena.

13:21

Zastupnik Marić rekao je da ne odobrava postupak nedolaska SDA, ali da u razloge ne ulazi.

- Nemam nikakva očekivanja što se tiče nove vlade, procesi se odvijaju i mi kao zastupnici smo pod zakletvom i nastavit ćemo raditi kao i do sada. To smo dužni građanima. Što se tiče Kluba SBB-a, nema naznaka da zastupnici neće ispoštovati odluke Predsjedništva SBB-a – rekao je Marić.

Dodao je da je prirodno da se razmišlja šta se dobiva, a šta gubi.

- Koliko znam, u toku su procesi prikupljanja potpisa, špekulira se da ih nema dovoljno, pa ćemo vidjeti šta će se desiti. Ostajem pri tome da šestorku nikada ne mogu uništiti vanjski faktori, nego samo unutrašnji. Imam puno primjedbi na rad šestorke, ali isto toliko je dobrih stvari urađeno – dodao je Marić.

12:14

Završena je rasprava o izvještaju o poslovanju „Sarajevo-šuma“ za 2018. godinu. Tokom obrazloženja tačke direktor preduzeća Amir Joldo nasmijao je zastupnike. Dok je govorio o radu „Sarajevo-šuma“ za prošlu godinu, pod rukovodstvom njegovog prethodnika Joldo je rekao da su nabavljali jelene lopatare koji nisu autohtoni za ovo područje.

- Nabavljali smo ih u Slavoniji i onda nastanjivali u brdska područja. Potom smo osnovali farmu nekih italijanskih puževa. Šalili smo se u preduzeću da već 10 godina puževi dolaze iz Italije - kazao je Joldo, što je izazvalo smijeh zastupnika.

Iznio je još spornih odluka. Jedna od njih je i osnivanje malinjaka, i to u periodu kad se malinjaci u BiH spaljuju zbog neisplativosti.

Zastupnike su pitali zašto se za sječu šuma koristi animalna zaprega. Joldo je objasnio da je to najbolji način i da se tako najmanje štete nanosi novim sadnicama i cijeloj šumi.

Na pitanje koliko će novca potrošiti na potkivanje konja Joldno nije mogao dati konkretne podatke jer, kako je rekao, ne raspolaže podacima.

Konaković je prije svog govora rekao da ga svi tuže za klevetu, ali i da mu u „ovoj stolici ne mogu ništa“.

- Kao član SDA lično sam učestvovao u izradi koncepata. Kaže se ''Sarajevo-šume'' pripale su Iijašu, odnosno kolegi Deviću i zato nije došao. Kao premijer sam zatražio iznose plaća. Svi su dostavili podatke osim „Sarajevo-šuma“. Istovremeno nicale su kuće i vile koje nisu srazmjerne s plaćama – rekao je Konaković.

Šef Kluba zastupnika SDP-a Igor Stojanović kazao je da su „Sarajevo-šume“ klasičan primjer korupcije zbog koje zastupnici SDA ne dolaze na sjednice.

- Od farme lopatara, farme puževa, malina preduzeće nije imalo ni marke prihoda. To je rukovođenje ''Sarajevo-šuma'' i zbog toga me ne čudi zašto zastupnici SDA danas tu jer su oni birali svoje komšije u nadzorne odbore i tako dalje. Farmu malina danas čuva dva ili tri čovjeka, a da farma uopće ne postoji. Uloženo je u to oko 15 miliona KM - kazao je Stojanović.

Zastupnik Damir Nikšić smatra da su ljudi obrazovani, ali da ne smiju reagirati.

- Vidjeli smo kako je smijenjen zvizdač Redžep Salić. On je progovorio o kriminalu i sada je smijenjen. Ne bih htio da zvučim kao teoretičar zavjere, ali mi se čini da s federalnog nivoa dolaze sve smjene, možda će i nas smijeniti – rekao je Nikšić.

Zastupnici su tražili da Ured za korupciju ispita rad „Sarajevo-šuma“.

Jednoglasno je oboren izvještaj „Sarajevo-šuma“.

10:53

Jednoglasno je usvojen prijedlog odluke o izmjeni naziva dijelova ulica na području općine Novi Grad MZ „Reljevo“ MZ „Zabrđe-Dobrošević“, Općine Centar na lokalitetu MZ „Park-Višnjik“ i MZ „Džidžikovac-Koševo I“.

10:48

Odbijen je i prijedlog odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje ugovora o kupoprodaji nekretnine neposrednom pogodbom između Kantona Sarajevo i „Emirana“.

Zastupnici su odbili ovaj prijedlog zbog „sumnjive prošlosti vlasnika hotela 'Emiran'“.

Podsjećamo, početkom jula prošle godine Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim vlasnika studentskog hotela ''Emiran'' Emira Šarića i vlasnika benzinske pumpe ''Umax Group'' Hasiba Bjelića za krivična djela organizirani kriminal, porezna utaja i pranje novca te ih osudio na po 13 godina zatvora.

Šarić i Bjelić se terete da su, zastupajući kompanije ''Special Security Vehicle Trading'' iz Dubaija i kompaniju ''Munster LTD'' sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od četiri miliona maraka. Na osnovu fiktivnih ugovora s ovim firmama, novac je uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka.

Koristili su ga u privatne svrhe, i to za kupovinu nekretnina, preduzeća, automobila, stanova... Počinjenjem ovih krivičnih djela terete se i da su oprali novac u iznosu većem od 20 miliona maraka.

10:43

Na sjednici je prisutno 20 zastupnika.

U toku je rasprava o prijedlogu odluke davanju saglasnosti za zaključak ugovora o neposrednoj zamjeni nekretnina u vlasništvu Kantona Sarajevo radi oblikovanja parcele u svrhu izgradnje poslovnog objekta na lokaciji Ilidža - Stup. Time bi se završilo rješavanje imovinskopravnih odnosa na trasi saobraćajnice XII transverzale sporazumnim putem.

Zastupnica Segmedina Srna-Bajramović (SDP) istakla je da ima dosta nejasnoća u prijedlogu, kao i tehničkih grešaka.

- Nije mi jasno s kojim subjektom se zaključuje ugovor „Block“ ili „Blok“. Zanima me i kako je moguće da je Kanton radio cestu u okviru XII transverzale, a da nisu riješeni imovinskopravni odnosi?

Predsjedavajući Skupštine Elemedin Konaković (NiP) rekao je da Narod i pravda neće podržati ovaj prijedlog dok se ne iščisti.

Za prijedlog je glasalo troje zastupnika, šestero ih je bilo protiv i 11 suzdržanih.

10:28

Počela je prva sjednica Skupštine Kantona Sarajevo nakon najava Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF) o formiranju nove skupštinske većine u tom kantonu.

Zastupnici bi trebali raspravljati o izvještajima o poslovanju kantonalnih javnih preduzeća "Sarajevo-šume" i "Poljoprivredno dobro Butmir" za 2018. godinu.

Osim izmjena naziva dijelova ulica i parkova, na dnevnom redu je i Informacija o provođenju Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Klub SDA poslao je obavještenje da neće prisustvovati današnjoj sjednici "zbog ranije preuzetih obaveza".

Zastupnici bi, prema najavama, u decembru trebali održati još dvije sjednice, tematsku sjednicu o pitanjima i statusu mladih 20. decembra te 26. decembra, kada se očekuje usvajanje budžeta za 2020. godinu. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.