SKUPŠTINA KS

Kojović i Forto blokiraju plaće

Plaće policajaca, nastavnika, državnih službenika, medicinskih radnika i drugih stavljene ispod fotelja Konakovića i Forte

Sa Skupštine: Sjednici nisu prisustvovali zastupnici iz NiP-a, Naše stranke (NS) i SDP-a. S. Saletović

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

29.12.2019

Iako su sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, na kojima se trebalo raspravljati o važnim tačkama, najavljene po procedurama, preostala “četvorka” (SDP, NiP, NS, NBL) jučer je svim mogućim mehanizmima pokušala sabotirati i odgoditi zasjedanje.

Tako ni budžet KS jučer nije usvojen, jer se na hitnoj sedmoj sjednici Skupštine KS nisu pojavili premijer Edin Forto (Naša stranka) i resorni ministar Amel Kovačević (Narod i pravda).

Napustili sjednicu

Sjednici nisu prisustvovali ni zastupnici Naroda i pravde, Naše stranke i SDP-a, koji su tvrdili da sjednica nije legalna te da će donesene odluke biti ništavne.

Neusvajanjem budžeta s Elmedina Konakovića, gubitnika i manipulanta, koji se sakrio iza “ženske suknje”, kako ga je moralno demistificirao poslanik Fahrudin Pecikoza, ogromna društvena odgovornost sada je prešla na Kojovića i Fortu.

Više hiljada budžetskih korisnika sada je talac političke ambicije trojca Konaković - Forto - Kojović da dilaju novac kroz diskreciona prava (Konaković 600.000 KM, helikopter od 40 miliona KM, “Penny” 19 miliona...). Tako su sada plaće policajaca, nastavnika, državnih službenika, medicinskih radnika i drugih stavljene ispod fotelja Konakovića i Forte.

Policajci s dugim cijevima ispred zgrade Općine Centar. S. Saletović

No, sam početak sjednice bio je vještački napet, jer je Konaković prekjučer, preko svog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, zloupotrebljavajući ovlasti, pozvao policiju da “osigurava” Skupštinu KS.

Na dnevnom redu, osim budžeta, bila je i rekonstrukcija, odnosno izbor novog rukovodstva Skupštine. Upravo je to najveći razlog sabotiranja sjednice, jer je to prvi korak u demokratskom procesu preuzimanja vlasti.

Sjednica Skupštine KS održana je na zahtjev 18 zastupnika, nove većine u Vladi KS, zastupnika SDA, SBB-a i DF-a. Iako su policajci s dugim cijevima jučer na ulazu, prema naredbi Konakovića i Katice, legitimirali svakoga, to nije spriječilo da se sjednica donekle održi. Sjednicu je na početku vodila Danijela Kristić (NiP, kojoj je Konaković prepustio mjesto predsjedavajuće), koja je rekla da je Kolegij ocijenio da ona nema karakter hitnosti. Potom su Konaković, Kristić i Vibor Handžić (NS) napustili salu.

Predsjedavanje je preuzela Smiljana Viteškić, a jednoglasno je usvojen dnevni red. Nakon glasanja, svi prisutni zastupnici glasali su za smjenu Elmedina Konakovića, a za novog predsjedavajućeg imenovan je Mirza Čelik (SDA).

- Odluka je pravosnažna i bit će objavljena u “Službenom listu KS” – rekla je Viteškić. 

Čelik na čelu

Time je Mirza Čelik preuzeo poziciju predsjedavajućeg i nastavio je voditi sjednicu. Za dopredsjedavajuće su izabrani Viteškić, Handžić i Kristić.

Tako je Konaković konačno eliminiran sa pozicije predsjedavajućeg, odnosno dopredsjedavajućeg i faktički je, nakon osam godina vladavine u KS, detroniziran.

Nakon što je prekinuta šesta hitna sjednica, novi predsjedajući sazvao je novu hitnu sjednicu, koja se tiče budžeta za 2020. godinu. Čelik je naglasio da su od sada već bivšeg predsjedavajućeg Konakovića tražili pečat.

- Konaković mi je rekao: “Ne dam.” Mi ćemo se u ponedjeljak izjasniti jesmo li dobili prostorije predsjedavajućeg i pečat - rekao je Čelik.

Zastupnici su htjeli nastaviti sjednicu, ali sepremijer Forto nije pojavio iako su ga pokušali telefonski pozvati. Ni nakon polusatne pauze, Forto se nije pojavio, pa je predsjedavajući Čelik zaključio sjednicu.

O budžetu Kantona za 2020. razmatrat će se na idućoj sjednici, 8. januara.

Kojović i Foto: blokirali plaće. M. Kadrić

Alagić: Niko nema pravo nositi pečat

Advokat Damir Alagić nije želio dublje analizirati političke odnose, ali je rekao da nadležno tužilaštvo utvrđuje osnovanost krivične prijave, koju najavljuje nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo. 

- Niko nema pravo nositi pečat sa sobom kao da je nečije vlasništvo. Prije svake prijave, sve se treba prijaviti MUP-u, pečat proglasiti nevažećim pa tek onda odlučiti o daljnjim koracima – rekao je Alagić.


Velika greška premijera

Mahir Dević naglasio je da su ostavili prostor premijeru i Vladi KS da ispoštuju novu većinu.  

- Nažalost, Edin Forto napravio je veliku grešku, upetljao se u odnose u Skupštini. Smjena Konakovića nije njegov problem. On je, kao odgovoran, trebao obrazložiti budžet. Nažalost, Forto je napravio veliku grešku prema građanima Sarajeva. Predsjedavajući Čelik zvao je Fortu, i drugi ministri su ga zvali. Trebao je biti odgovoran prema građanima da se obrazlože ovi dokumenti - rekao je Dević.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.