SKANDALOZNO Predsjednik Naroda i pravde nastavlja s nezakonitim radnjama

Sekretar Skupštine dala izjavu: Konakoviću prijeti tri godine zatvora zbog zloupotrebe pečata

S. D. / Avaz.ba
31.12.2019 15:49
  • Elmedin Konaković "zarobio" pečat
    Elmedin Konaković "zarobio" pečat Foto: Avaz

Nakon što je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković priznao da je "on zarobio pečat Skupštine Kantona Sarajevo", izjavu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u vezi s tim dala je Almira Kulovac-Šetkić, sekretar Skupštine Kantona Sarajevo. 

Naime, s obzirom na to da je Poslovnikom Skupštine KS u članu 5. jasno precizirano da se za čuvanje i upotrebu pečata stara sekretar Skupštine, Kulovac-Šetkić je u izjavi policiji pojasnila da od 27. decembra ove godine ona kao sekretar ne raspolaže pečatom.  

O tome je, kako je evidentirao MUP Kantona Sarajevo, sačinjena službena zabilješka 30. decembra.

Istog dana, navodi MUP KS, sačinjena je nova službena zabilješka, u kojoj je navedeno da zbog neraspolaganja pečatom na objavu u ''Službenim novinama KS'' nisu mogli biti dostavljeni akti, koji se inače objavljuju u tom glasniku.

  • Konaković nezakonito otuđio pečat
    Konaković nezakonito otuđio pečat Foto: Avaz

Također, nisu mogle biti plaćene naknade za decembar, i to političkim partijama, vanjskim članovima radnih tijela, članovima Nezavisnog odbora, Odbora za žalbe javnosti, kao ni zastupnički paušali.

- Dana 31. decembra 2019. godine Elmedin Konaković je tražio dokumente koje sam navela u toj službenoj zabilješki, nije mi dozvolio preuzimanje pečata, nego je lično stavio pečate, o čemu je ponovo sačinjena službena zabilješka. Budući da sam odgovorna osoba za čuvanje i korištenje pečata, a onemogućen mi je pristup istom, u skladu s članom 367. Krivičnog zakona FBiH, o istom vas obavještavam radi poduzimanja daljnjih radnji – navela je sekretar Skupštine Almira Kulovac-Šetkić u izjavi datoj MUP-u KS.

Kako saznajemo, izjave Kulovac-Šetkić uzela je i Maja Pašić, dežurna tužiteljica u Tužilaštvu KS, a saslušan bi trebao biti i Elmedin Konaković, koji je, jasno je, nezakonito otuđio pečat i također ga nezakonito koristio.

Inače, u članu 367. Krivičnog zakona FBiH se navodi: 

- Ko protupravno oduzme, sakrije, uništi, ošteti ili na drugi način učini neupotrebljivim službeni pečat, knjigu, spis ili ispravu institucije u Federaciji ili druge pravne osobe koja vrši javna ovlaštenja ili se kod njih nalazi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. 

  • Faksimil člana 367. Krivičnog zakona koji tretira zloupotrebu pečata
    Faksimil člana 367. Krivičnog zakona koji tretira zloupotrebu pečata Foto: Avaz
NA VRH