SKANDALOZNO

Sekretar Skupštine dala izjavu: Konakoviću prijeti tri godine zatvora zbog zloupotrebe pečata

Piše: S. D. / Avaz.ba

31.12.2019

Elmedin Konaković "zarobio" pečat. Avaz

Nakon što je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković priznao da je "on zarobio pečat Skupštine Kantona Sarajevo", izjavu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u vezi s tim dala je Almira Kulovac-Šetkić, sekretar Skupštine Kantona Sarajevo. 

Naime, s obzirom na to da je Poslovnikom Skupštine KS u članu 5. jasno precizirano da se za čuvanje i upotrebu pečata stara sekretar Skupštine, Kulovac-Šetkić je u izjavi policiji pojasnila da od 27. decembra ove godine ona kao sekretar ne raspolaže pečatom.  

O tome je, kako je evidentirao MUP Kantona Sarajevo, sačinjena službena zabilješka 30. decembra.

Istog dana, navodi MUP KS, sačinjena je nova službena zabilješka, u kojoj je navedeno da zbog neraspolaganja pečatom na objavu u ''Službenim novinama KS'' nisu mogli biti dostavljeni akti, koji se inače objavljuju u tom glasniku.

Konaković nezakonito otuđio pečat. Avaz

Također, nisu mogle biti plaćene naknade za decembar, i to političkim partijama, vanjskim članovima radnih tijela, članovima Nezavisnog odbora, Odbora za žalbe javnosti, kao ni zastupnički paušali.

- Dana 31. decembra 2019. godine Elmedin Konaković je tražio dokumente koje sam navela u toj službenoj zabilješki, nije mi dozvolio preuzimanje pečata, nego je lično stavio pečate, o čemu je ponovo sačinjena službena zabilješka. Budući da sam odgovorna osoba za čuvanje i korištenje pečata, a onemogućen mi je pristup istom, u skladu s članom 367. Krivičnog zakona FBiH, o istom vas obavještavam radi poduzimanja daljnjih radnji – navela je sekretar Skupštine Almira Kulovac-Šetkić u izjavi datoj MUP-u KS.

Kako saznajemo, izjave Kulovac-Šetkić uzela je i Maja Pašić, dežurna tužiteljica u Tužilaštvu KS, a saslušan bi trebao biti i Elmedin Konaković, koji je, jasno je, nezakonito otuđio pečat i također ga nezakonito koristio.

Inače, u članu 367. Krivičnog zakona FBiH se navodi: 

- Ko protupravno oduzme, sakrije, uništi, ošteti ili na drugi način učini neupotrebljivim službeni pečat, knjigu, spis ili ispravu institucije u Federaciji ili druge pravne osobe koja vrši javna ovlaštenja ili se kod njih nalazi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. 


Faksimil člana 367. Krivičnog zakona koji tretira zloupotrebu pečata. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.