SARAJEVO

Glavni grad BiH ponovo zagađen: Upućen apel stanovništvu i preporuka da maksimalno smanje kretanje

Proglašena "pripravnost" zbog povećanja koncentracija zagađujućih materija u zraku

Zagađen zrak u Sarajevu. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

1.1.2020

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provedbe Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka proglasilo je epizodu „pripravnost“ u svim zonama na području Kantona Sarajevo, zbog povećanja koncentracija zagađujućih materija u zraku.  

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona, jučer je zabilježen znatan rast prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku - PM10, predviđenih za proglašenu epizodu (50 µg/m3), i to na stanicama: Otoka 109 i Ilijaš 124 µg/m3. Trend značajnog pogoršanja kvaliteta zraka nastavljen je i tokom dana, pa je danas u 14 sati u naselju Otoka izmjereno 191, a u Ilijašu 254 µg/m3.

U isto vrijeme, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, naredna tri dana očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina i vjetra uz pojavu temperaturne inverzije.

Uzimajući u obzir činjenicu da vremenska situacija ukazuje na to da se od večeras očekuje znatno brža akumulacija zagađujućih materija u zraku te pogoršanje s aspekta kvaliteta zraka, u narednim danima očekuje se proglašenje i ostalih epizoda predloženih Planom interventnih mjera.



Određene mjere

Dok se to ne desi, neophodno je u okviru epizode „pripravnost“ provoditi sljedeće mjere:

- u zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža - ispod 700 metara nadmorske visine zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a,

- u svim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta s primjenom mokrog postupka kalcijevim hloridom,

- pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima,

- smanjenje temperature za minimalno dva stepena na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije s Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož-ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni plin ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti,

- maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš,

- pozivanje pravnih lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica. 

Iz Stručnog tijela šalju upozorenje stanovništvu Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka te ih podsjećaju da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u domaćinstvima.

Pozivaju sve da, u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja mogu prijaviti na eko-telefon br. 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br: 121.


Apel stanovništvu

Upućuju i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila te povećaju upotrebu javnog gradskog prijevoza, koji je u vrijeme novogodišnjih praznika, prema odluci Vlade KS, besplatan za sve građane.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju stanovnicima da maksimalno smanje kretanje i boravak vani, tokom naredna dva dana, jer se očekuje daljnje značajno povećanje koncentracija PM10 koje mogu nepovoljno da utiče i na zdravu populaciju. Poseban apel upućuje se rizičnim grupama stanovništva među kojima su starija populacija, mala djeca i trudnice, bolesnici (plućni, srčani) te bolesnici skloni alergijama da maksimalno reduciraju aktivnosti na otvorenom koliko im to mogućnosti dozvoljavaju jer može doći do pogoršanja postojećih hroničnih stanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.