SARAJEVO Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika za „Avaz“

Edo Selimić: Prethodna godina protekla u spletkarenju odlazeće Vlade KS

Sada se nalazimo u jednom vakumu, gdje iščekujemo šta će se desiti, kazao je Selimić

D. B. / Avaz.ba

Selimić: Čekamo novu Vladu KS

Foto: Avaz


Štrajku zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevu, ni nakon četiri mjeseca, ne nazire se kraj. 

Potvrdio je to za „Avaz“ Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, istaknuvši da se 2019. godina izgubila u spletkarenju.

- Od ove vlade „100 sekundi“ ništa novo. Kada se osvrnem na prethodnu godinu, mogu samo reći da je prošla u spletkarenju odlazeće Vlade KS, koja nas je vukla za nos i bila u potpunosti neiskrena prema zdravstvenim radnicima. Od prvog sastanka je tako, kada su rekli da nema para, mi smo dokazali da ima i svaki put je bila nova neistina. Ova vlada „100 sekundi“ imala je šansu da potpiše granski kolektivni ugovor, ništa nisu uradili. Sada se nalazimo u jednom vakumu, gdje iščekujemo šta će se desiti - kazao je Selimić.

Pojašnjava da su još u štrajku jer čekaju novu Vladu KS kako bi vidjeli mogu li se dogovoriti.

- Odmah nakon naših protesta ispred Vlade KS, premijer je Edin Forto je potpisao  strukovni ugovor sa Sindikatom doktora i stomatologa KS, sa Izetom Hočkom na čelu, na balu u hotelu "Hills", tačno u 18 sati. Međutim, to nije izašlo u "Službenim novinama", pa je, ustvari, upitno šta su oni potpisali - tvrdi Selimić.

Podsjećamo, štrajk traje od 2. septembra. Kako su nam kazali, u zdravstvenim ustanovama primaju se samo hitni, životno ugroženi pacijenti. Vlada KS je omogućila osiguranicima da makar laboratorijske usluge mogu obaviti u privatnim zdravstvenim ustanovama, uz refundiranje troškova od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Više o temi Štrajk zdravstvenih radnika

NA VRH

Podijeli članak na