PRISJEĆANJE

Najhladnije zime u Sarajevu: U ratu se građani grijali paleći namještaj, knjige, odjeću

Godine 1942. temperatura se spustila čak 26 stepeni ispod nule

Zima u ratnom Sarajevu. Arhiv

Piše: N. Crnčalo / Avaz.ba

7.1.2020

Sarajevo je poznato po dugim i hladnim zimama. No, globalno zagrijavanje učinilo je svoje te su nekadašnje hladne zime posljednje dvije decenije nešto toplije.

Najhladnija zima, otkako se mjeri temperatura u Sarajevu, zabilježena je 1942. godine. Temperatura se tada spustila čak 26 stepeni ispod nule. Hladni su bili i dani 1967. kada je izmjereno -20,2 te 2000. godine kada je zabilježeno -21. 

Posebno su bile teške zime u ratnom Sarajevu, a mnogim građanima učinile su se i hladije nego što su izmjerene.

Sarajlije se ratnih dana često prisjećaju te ih prepričavaju generacijama koje ih, na njihovu radost, nisu zapamtile. No, tužno i tragično vrijeme rata kroz humoristične priče Sarajlija ne izgleda tako teško. Takva je i priča jednog čovjeka koji je preživio rat u ovom gradu.

Naime, jedne hladne zimske noći mladić je odlučio u svoj stan pozvati djevojku. Imao je samo tri šibice s kojima je trebao zapaliti svijeće za što romantičniju atmosferu. Nakon dva neuspješna pokušaja, treći put se zapalila svijeća, u tom trenutku promrzlom mladiću pala je sluz iz nosa i ugasila plamen. 

Najhladnije zime posljednjih decenija bile su 2012. i 2017. godine.

Zima u ratnom Sarajevu - Avaz
Zima u ratnom Sarajevu - Avaz
Zima u ratnom Sarajevu - Avaz
Zima u ratnom Sarajevu - Avaz
Zime u ratnom Sarajevu - Avaz
+3

Duge i hladne sarajevske zime, posebno su teške bile za vrijeme agresije na BiH. Pored nedostatku vode, hrane građani su morali brinuti i kako preživjeti hlade dane i noć, čime ugrijati razrušeni dom.  

Kanistere vode i drva za ogrjev su vozili na sankama, a ako ne bi bilo dovoljno drva stanovništvo je posezalo za alternativnim riješenjima te tako su nestajale privatne biblioteke, namještaj, omiljeni odjevni predmet sve što bi moglo što duže očuvati vatru i zagrjati prostor.

Posebno hladna bila je 1993. godina, a niska temperatura bila je jedan od saveznika agresorskih snaga. Nažalost, februara 1993. godine mnoge Sarajlije su izgubile svoje živote u potrazi za drvima, ali i od hladnoće.


Snijeg u Sarajevu 2012. godine - Avaz
Snijeg u Sarajevu 2012. godine - Avaz
Snijeg u Sarajevu 2012. godine - Avaz
Snijeg u Sarajevu 2012. godine - Avaz
Snijeg u Sarajevu 2012. godine - Avaz
+5

Najneobičnije jutro osvanulo je i 4. februara 2012. godine u Sarajevu.  U Sarajevu je tog dana izmjerena visina sniježnog pokrivača od 107 cm, što je bio i rekord. Snijeg je upotpunosti okovao, ali i paralizirao glavni grad BiH.

Početkom februara 2012. godine obustavljena je nastava, saobraćaj u glavnom gradu ranih jutarnjih sati bio je blokiran, nisu radili tramvaji, trolejbusi, autobusi... 

Naime, u noć 3. februara snijeg je padao neprestano te je vrlo brzo napravio pometnju. Mnogi građani su ostali zavejani u vozilima i autobusima. Snijeg se čistio danima nakon te kobne noći, a bilo je i proglašeno vanredno stanje.



Zaleđena Miljacka na Bentbaši. Arhiv

Sibirska hladnoća zabilježena je i 2017. godine, a temperatura su bile rekordno niske. U Sarajevu je te godine izmjerena temperatura od minus 22, što je najniža temperatura izmjerena u gradu od 1942. godine. 

Iako hladne zime nisu neuobičajne za Sarajevo, ovako niska temperatrua zabilježena je svega nekoliko puto. Slične vremenske prilike zabilježene su i 2000, 2003 i 2006. godine, kao i mnogo ranije davnih 80-tih, i 60-ti.

Koliko je temperatura otišla nisko potvrđuje i činjenica da je tada rijeka Miljacka na Bentbaši u potpunosti zaledila.






Led na Miljacki u Sarajevu. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.