SARAJEVO Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS

Zajednički do rješenja koja bi osobama s invaliditetom olakšala život

Za osobe s invaliditetom nepristupačnost predstavlja veliki problem

Fena
09.01.2020 16:28

Malik Garibija

Foto: Arhiv

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, zajedno s organizacijama osoba s različitim vrstama invaliditeta, analiziralo je, kroz projekt "Životni put osoba s invaliditetom", opseg prioriteta za tu populaciju, a sve će biti integrirano u akcioni plan i na osnovu tog plana i rješavano.

Resorni kantonalni ministar Malik Garibija kazao je novinarima da je definirano da većina problema te populacije nije iz socijalne zaštite, nego iz drugih oblasti. Zbog toga je, ističe ministar, važno da se problemi zajednički rješavaju. 

- Upoznali smo situaciju, sada probleme možemo rješavati redoslijedom kako su to i naložile osobe s invaliditetom. Najvažnije je da sve bude multiresorno. Ne može samo Ministarstvo socijalne zaštite rješavati sve probleme, mora biti uključeno cijelo društvo - naglasio je. 

Zadovoljan angažmanom

  • Fikret Zuko
    Fikret Zuko Foto: Arhiv

Predsjednik Koordinacionog odbora udruženja Fikret Zuko svjestan je da se problemi s kojima se ta populacija suočava ne mogu riješiti brzo, ali se može napraviti strateški plan.

Zadovoljan je angažmanom resornog kantonalnog ministarstva te takav pristup rješavanju problema očekuju i od drugih ministarstva, kao i institucija vlasti svih nivoa. Da, kako je kazao, zajedno s njima dođu do najracionalnijih i najefikasnijih rješenja koja bi osobama s invaliditetom olakšala život. 

Naglašava da je za osobe s invaliditetom vodeća, među prioritetima, pristupačnost. Slijede pomagala, a mnogima od njih bitni su i asistenti za obavljanje nekih od ključnih aktivnosti. Za osobe s invaliditetom ključan je i problem stanovanja. 

Problem pristupačnosti

Generalni sekretar Udruženja oboljelih od multiple skleroze KS Fata Bahtijarević kaže da je za osobe s tom i mnogim drugim vrstama invaliditeta problem pristupačnosti najuočljiviji u školama, zdravstvenim ustanovama i institucijama kulture, te vozilima javnog gradskog prijevoza.

Kaže da iz godine u godinu ima određenih pomaka u rješavanju problema, ali još ide usporeno. Kao udruženje sudjelovali su u analizi prioriteta, iznijeli stvarne potrebe. Stoga, kaže, nada se intenzivnijem iznalaženju rješenja i određenim pomacima koji bi za tu populaciju značili mnogo.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS radilo je sa 15 udruženja, u šest oblasti (zdravstvo, školstvo, obrazovanje, rad, kultura, sport) u različitim etapama života osoba s invaliditetom.

NA VRH