SARAJEVO

Marić: Privremena mjera finansiranja je životarenje građana naredna tri mjeseca

Sjednici su prisustvovali u ime nove većine Mahir Dević, Mirza Čelik, Aljoša Čampara, Zvonko Marić, Mirvad Kurić i Bibija Kerla, dok su s druge strane bili samo Danijela Kristić, Elmedin Konaković i Vibor Handžić

Zvonko Marić. Avaz

Piše: A. Č. / Avaz.ba

15.1.2020

U zgradi Vlade Kantona Sarajevo održan je sastanak predsjednika klubova u Skupštini KS povodom sutrašnjih sjednica, a sve s ciljem da bi se našlo rješenje za trenutnu situaciju u Kantonu.

Kako saznajemo, sjednici su prisustvovali u ime nove većine Mahir Dević, Mirza Čelik, Aljoša Čampara, Zvonko Marić, Mirvad Kurić i Bibija Kerla, dok su s druge strane bili samo Danijela Kristić, Elmedin Konaković i Vibor Handžić.

SDP-ovih predstavnika nije bilo, a Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, i Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, koji su oko 15 sati bili u zgradi Kantona, dali su Konakoviću odriješene ruke da govori u i njihovo ime.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić rekao je da je skeptičan po pitanju sutrašnjeg pronalaženja kompromisa opozicije i vlasti u Skupštini KS u vezi s privremenim finansiranjem Kantona Sarajevo.

- Glavni je problem nepovjerenje ljudi koji su sjeli na današnje pregovore. Nismo se uspjeli dogovoriti u redanju tačaka dnevnog reda, kada je došlo do neslaganja. Nije nikakav dogovor postignut i ne znam hoće li biti. Mislim da bismo svi trebali hladne glave sjesti i razmisliti i poredati prioritete, a danas toga nije bilo – rekao je Marić.


Sutra nova sjednica Skupštine KS. Avaz

Naglasio je da Savez za bolju budućnost nije za privremeno finansiranje, nego za usvajanje prijedloga budžeta.

- Bez obzira na nesuglasice, nadam se da će se donijeti odluke koje su u interesu građana. Privremena mjera finansiranja je životarenje tri mjeseca. Spremi smo za usvajanje prijedloga budžeta jer će se moći realizirati projekti i prošireni programi – kazao je Marić.

Nakon sastanka, medijima se obratio i Mirza Čelik, koji je rekao da u suštini mišljenje OHR-a, kojim su se danas hvalile Danijela Kristić i Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave KS, ne govori ništa drugo nego ono što je nova većina govorila.

- Navodi se da treba sjesti i dogovoriti se, oni koji su izabrani iz klubova Bošnjaka, Srba i Hrvata. Kristić je zaboravila kazati da Ustav FBiH ne poznaje ostale. Taj dokument, koji je nekako implementiran u Ustav KS, može se smatrati neustavnim jer niži organi treba da usklade akte s višim pravnim organima, u ovom slučaju s Ustavom FBiH. Na jednoj strani imamo predstavnika Bošnjaka i predstavnika Srba koji bi trebali da se dogovore o izboru predsjedavajućeg. Oni su se dogovorili da to budem ja, a imamo dva zastupnika u Skupštini koji se izjašnjavaju kao Hrvati, koji uopće nisu došli na sjednicu da kažu da je to vitalni nacionalni interes. Ali izborom u rukovodstvo tu nema vitalnog nacionalnog interesa - istakao je Čelik.

Vijeće koje pri Ustavnom sudu razmatra pitanje vitalnog nacionalnog interesa, prema Čelikovim riječima, nije imenovano.

- To znači da ova četvorka želi da zadrži pozicije kako bi izvršili opstrukciju, da se podnese vitalni nacionalni interes kako bi Ustavni sud proslijedio prema Vijeću, a to vijeće nije formirano i to može stajati jako dugo - kazao je Čelik.

Rekao je i da su na današnjem sastanku ponudili nekoliko modela da se odblokira rad Skupštine KS.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.