KANTON SARAJEVO Prema Poslovniku, Smiljana Viteškić bi predsjedavala Skupštinom

SDA, SBB i DF ponudili četvorki novi sporazum

U sporazumu je predviđeno da ga potpišu Mirza Čelik (SDA), Danijela Kristić (NiP), Vibor Handžić (Naša stranka) i Smiljana Viteškić, kao i predsjednici klubova

A. Č. / Avaz.ba
17.01.2020 10:52
  • Sporazum koji je ponudila nova većina
    Sporazum koji je ponudila nova većina Foto: Avaz

Nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo, koju čine SDA, SBB, DF i zastupnik BOSS-a, sačinila je danas novi sporazum i pozvala Našu stranku, SDP, NiP i NBL da ga potpišu danas.

Kako se navodi u prijedlogu sporazuma, sjednicama Skupštine Kantona privremeno, do izbora predsjedavajućeg Skupštine, predsjedavat će Smiljana Viteškić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS iz reda srpskog naroda, koja je, ujedno, najstarija zastupnica u Skupštini.

- Maloprije smo im ponudili i riječ je o još jednom kompromisu. Prema Poslovniku, Smiljana Viteškić bi predsjedavala Skupštinom, jer se ne mogu dogovoriti o trenutnoj situaciji i ponuđeno je da najstariji zastupnik predsjedava Skupštinom KS. To je još jedan u nizu napora da se prevaziđe kriza u vlasti. Vidjet ćemo kako će odgovoriti - rekao je Zvonko Marić. 

U sporazumu se navodi kako se on potpisuje radi stvaranja pretpostavki normalizacije rada Skupštine KS, a samim time i donošenja odluka kojima bi se osiguralo kontinuirano finansiranje korisnika budžeta KS, odnosno pružanja usluga korisnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja te Službe za zapošljavanje KS, ali i kako bi se donijele potrebne odluke o izboru predsjedavajućeg.

U sporazumu je predviđeno da ga potpišu Mirza Čelik (SDA), Danijela Kristić (NiP), Vibor Handžić (Naša stranka) i Smiljana Viteškić, kao i predsjednici klubova. 

Komentari

NA VRH