SARAJEVO

Dok nova većina pokušava deblokirati Kanton, Konaković vodi izbornu kampanju u Živinicama

Danas ćemo zakazati sjednicu na kojoj bi se trebala usvojiti odluka o privremenom finansiranju, najkasnije do 29. januara, rekao Čelik

Čelik: Novi rok do utorka. M. Tabaković

Piše: A. Č. / Avaz.ba

17.1.2020

Nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo, koju čine SDA, SBB, DF i zastupnik BOSS-a, danas je sačinila novi sporazum i pozvala Našu stranku, SDP, NiP i NBL da ga potpišu.

Kako se navodi u ovom sporazumu, sjednicama Skupštine Kantona će privremeno, odnosno do izbora predsjedavajućeg Skupštine, predsjedavati Smiljana Viteškić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS iz reda srpskog naroda, koja je i najstarija zastupnica u Skupštini.

Nakon sastanka Mirza Čelik je rekao da su danas zakazali sastanak svih šefova klubova kako bi deblokirali procese o privremenom finansiranju i spriječio haos.

- Nekoliko zastupnika je potvrdilo da nisu u zgradi Kantona. Trebalo bi provjeriti ko je tu i koliko su oni ozbiljni da pregovaraju. Mi smo delegirani u ime naroda i želimo pregovarati. Napravili smo novi sporazum i ostavili dio gdje će se šefovi klubova potpisati. Ovima što su rekli da je kratak rok ostavljamo prostor do utorka da bismo deblokirali procese - rekao je Čelik.

Rekao je da će donijeti i prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i imenovanja da bi mogli imenovati novog mandatara i tada će biti dogovoreno kada će biti sjednica o nepovjerenju Vladi KS.


Elmedin Konaković. Avaz

- Danas ćemo zakazati sjednicu na kojoj bi se trebala usvojiti odluka o privremenom finansiranju, najkasnije do 29. januara. Poziv će poslati dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić - rekao je Čelik.

Na pitanje novinara gdje je pečat, Čelik je rekao da zastupnici ne trebaju držati pečat, nego sekretar.

- Ima zakon i on se treba poštovati - kazao je Čelik.

Kako saznajemo, Konaković se, zajedno s predstavnicima SDP-a i Naše stranke, nalazi u Živinicama i bave se lokalnim izborima.

Podsjećamo, u sporazumu se navodi da se on potpisuje u cilju stvaranja pretpostavki normalizacije rada Skupštine KS, a samim time i donošenja odluka kojim bi se osiguralo kontinuirano finansiranje korisnika budžeta KS, odnosno pružanja usluga korisnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja, te Službe za zapošljavanje KS, ali i donijele potrebne odluke o izboru predsjedavajućeg.

Sve to, kako se navodi, imajući u vidu pismo visokog predstavnika od 15. januara upućenom Kantonu Sarajevu, te članu 30. B. Ustava KS kojim je propisano da "predsjedavajući i premijer KS ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, odnosno iz reda ostalih“.

U sporazumu je predviđeno da ga potpišu Mirza Čelik (SDA), Danijela Kristić (NiP), Vibor Handžić (Naša stranka) i Smiljana Viteškić, kao i predsjednici klubova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.