ISTRAŽUJEMO

Turistička zajednica KS: U januaru povećan broj noćenja

Poznato je i da je u gradu tokom januara, ali i zime, uvijek manje turista, kaže Haris Hasanović

Baščaršija je epicentar. Avaz

Piše: N. Crnčalo / Avaz.ba

28.1.2020

Zagađenost zraka u Sarajevu dostigala je posljednjih sedmica maksimum pa se grad našao na vrhu liste najzagađenijih u svijetu. Nameće se pitanje utječe li zagađenje zraka samo na zdravlje ili se upliće i u druge sfere. 

Vlada Kantona Sarajevo je proteklih sedmica, zbog visokog nivoa štetnih čestica, proglasila epizode “pripravnost”, “upozorenje” i “uzbuna”. Građanima se, također, preporučivalo da se što manje kreću na otvorenom.  


Preliminarni rezultati

Kako je sve to utjecalo na privredu, u prvom redu na turizam, ugostiteljstvo i trgovinu?

- Prema preliminarnim rezultatima, koji nisu konačni i koji se mijenjaju iz sata u sat, u periodu od 1. do 24. januara 2020. godine broj noćenja u Kantonu premašio je brojku koja je ostvarena u januaru 2019. No, broj turista neznatno je niži u odnosu na januar 2019., ali, s obzirom na to da još nemamo podatke za cijeli januar 2020., sigurno je da će i broj turista biti značajno veći od broja zabilježenog za ovaj mjesec prethodne godine - kazali su iz Turističke zajednice KS

Haris Hasanović. Privatni arhiv

Velika uloga

Poznato je i da je u gradu tokom januara, ali i zime, uvijek manje turista, kaže Haris Hasanović, vlasnik trgovine na Baščaršiji.  

- Mislim da zagađenje zraka ne igra veliku ulogu, ali da je tokom epizode "uzbuna" bilo manje ljudi na ulicama. Samim tim smanjena je i prodaja - kaže Hasanović. 


Skromna ponuda

- Trend je da se zimi znatno manje putuje u odnosu na ljetni period. Ponuda je u zimskim mjesecima, u odnosu na ljetne i ljetna dešavanja, mnogo skromnija. Sarajevo ima goste cijele godine tako da se u svim periodima bilježe povećanja kako broja dolazaka, tako i ostvarenih noćenja – naveli su iz Turističke zajednice KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.