SARAJEVO

Ko će biti novi ministri u Vladi KS

Prema koalicionom dogovoru vodećih stranaka, utvrđeno je da će SDA pripasti sedam, DF-u dva, a SBB-u tri ministarstva

S jučerašnje sjednice. S. Saletović

Piše: A. Č. / Avaz.ba

30.1.2020

Nakon što je jučer nova većina, koju predvode SDA, SBB, DF i zastupnik BOSS-a, smijenila Fortinu vladu, otkrivena su potencijalna imena novih ministara.

Prema koalicionom dogovoru vodećih stranaka, utvrđeno je da će Stranci demokratske akcije (SDA) pripasti sedam, DF-u dva, a SBB-u tri ministarstva u novom sazivu Vlade KS.

SDA je dobila poziciju predsjedavajućeg Skupštine KS, te Ministarstvo finansija, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo pravde i uprave, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo za boračka pitanja. 

SBB-u su pripali Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Demokratskoj fronti (DF) su pripala dva ministarstva, i to Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo privrede.

Premijer Kantona Sarajevo bit će Mario Nenadić, a predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik.

S jučerašnje sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Tako će, prema saznanjima "Avaza", SDA-ovi ministri biti Jasmin Halebić (finansije), Mersa Kustura (pravda), Zlatko Topčić (kultura i sport), Senad Hasanspahić (boračka pitanja), Nihada Glamoč (komunalna privreda i infrastruktura) te Almir Ahmetspahić (saobraćaj). 

Ministar unutrašnjih poslova trebao bi biti Ismir Jusko, a na čelo Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade trebao bi doći Ifet Mahmutović.  

SBB-u je pripalo i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica, a ta će pozicija, kako saznajemo, pripasti ministru iz reda nebošnjaka.

DF-ove ministre predvodit će Rusmir Mesihović (zdravstvo).

Ovoj stranci pripalo je i mjesto ministra privrede, ali o kandidatu još nije odlučeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.