SARAJEVO

U svim zonama KS, osim Ilijaša, ukinuta epizoda "pripravnost"

Prosječne dnevne vrijednosti jutros su iznosile: Vijećnica 50, Otoka 58, Ilidža 53 i Ilijaš 80 µg/m3

Vilsonovo šetalište. Avaz

N. C. / Avaz.ba

30.1.2020

Na području Kantona Sarajevo, u svim zonama osim Ilijaša, ukinuta je epizoda „pripravnost“. 

- Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo u posljednja dva dana zabilježen je značajan pad koncentracija čestičnih tvari u zraku - PM10. 

Izmjerene prosječne dnevne vrijednosti ovog polutanta za jučerašnji dan na svim stanicama su bile ispod propisane granične vrijednosti (50µg/m3), osim na stanici Ilijaš - saopćeno je iz Press-službe KS. 



S ulica Sarajeva. Avaz

Prosječne dnevne vrijednosti jutros su iznosile: Vijećnica 50, Otoka 58, Ilidža 53 i Ilijaš 80 µg/m3.

- Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera, ukinulo je epizodu „pripravnost“ za sve zone u kojima se primjenjuje Plan, osim za Ilijaš, u kojem su prosječne dnevne vrijednosti čestičnih tvari u zraku i dalje iznad propisane granične vrijednosti za ovaj polutant. Nisu zabilježena prekoračenja koncentracija ostalih polutanata - stoji u saopćenju.  

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju rizičnim grupama stanovništva s područja općine Ilijaš - trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima - da smanje kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.