SARAJEVO

Zajednička molitva: Sjećanje na sve žrtve proteklog rata u BiH

Ovo je mali korak za USAID, ali veliki za nas

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

4.2.2020

Sa zajedničke molitve - Avaz
Sa zajedničke molitve - Avaz
Sa zajedničke molitve - Avaz
Sa zajedničke molitve - Avaz
Sa zajedničke molitve - Avaz
+2

Vjerski predstavnici četiri tradicionalne religije uputili su danas zajedničku molitvu u sjećanje na sve žrtve proteklog rata u BiH koju je organiziralo Međureligijsko vijeće u BiH.

Kardinal Vinko Puljić rekao je da nemilih događaja danas čovječanstvo nije svjesno. 

- Današnja molitva je poruka svima da moramo poštivati jedni druge. BiH je jedinstvena mala zemlja s mnogo raznolikosti i ne znamo poštovati i voljeti tu razliku. Treba stvoriti poštivanje različitosti pa će se svaki pojedinac osjećati sigurnim - rekao je kardinal Puljić. 

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, rekao je da je radostan da se danas, nakon teške prošlosti, prisjećaju žrtava. 

- Cijenimo svaku žrtvu koja je pala u BiH, a isto tako osuđujemo svakog zločinca. Treba uzeti pouku i naučiti lekciju. Nadam se da nećemo ponoviti lekcije koje nismo dobro naučili. Nivo suživota koji je ostvaren je bolji. Trudili smo se da vratimo povjerenje lokalnih zajednica. Nismo uvijek sretni zbog onog što politike čine i mislim na one koji koriste našu multietničku državu, ali ne trebamo izjednačavati sve - rekao je Kavazović. 

Sa zajedničke molitve - Avaz
Sa zajedničke molitve - Avaz
Sa zajedničke molitve - Avaz
Sa zajedničke molitve - Avaz
Sa zajedničke molitve - Avaz
+4

Prokomentirao je i posljednji događaj u Stocu.

- Sve simbole treba poštovati, ali treba voditi računa da li ćemo izazvati nemir našim postupcima kod drugih vjernika - dodao je Kavazović. 

Današnjoj zajedničkoj molitvi prisustvovali su i Boni Glik (Bonnie Glick), zamjenica glavnog direktora USAID-a, američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric), predsjednik Jevrejske zajednice i Međureligijskog vijeća Jakob Finci, jerej Nemanja Đureinović i Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske općine Sarajevo.

Potpisan je i memorandum između Međureligijskog vijeća i USAID-a, a potpisali su ga Glik i Finci. 

- Hvala svima što ste došli i na prilici da se upoznamo i vidim toliko dragocjenih svetih mjesta. Danas sam ovdje da slušam i učim o napretku koji ste postigli u procesu pomirenja i razumijevanja - rekla je Glik. 

Predsjednik Jevrejske zajednice i Međureligijskog vijeća Jakob Finci rekao je da im je današnji događaj korak naprijed. 

- Ovo je mali korak za USAID, ali veliki za nas. Vjerujem da će ovo doprinijeti većem razumijevanju jer bez razumijevanja nema lakog života - rekao je Finci. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.