IMENOVANJA

SDA utvrdila imena ministara u novoj Vladi Kantona Sarajevo

Preostaje još samo zvanična potvrda stranačkih organa prije nego što se ti prijedlozi upute u daljnju skupštinsku proceduru

Jasmin Halebić, Emir Hadžihafizbegović, Faruk Kapidžić, Adi Kalem i Nihada Glamoč. Faktor

Avaz.ba / Faktor

4.2.2020

Stranka demokratske akcije (SDA) je, saznaje Faktor, utvrdila kadrovska rješenja za ministarske pozicije u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo (KS) te preostaje još samo zvanična potvrda stranačkih organa prije nego što se ti prijedlozi upute u daljnju skupštinsku proceduru.

Toj je stranci, prema ranijem dogovoru s Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB), pripalo sedam ministarskih pozicija u Vladi KS. DF-u će pripasti dvije, a SBB-u tri ministarske pozicije, piše Faktor.

Tako će, prema informacijama Faktora, novi ministar finansija biti Jasmin Halebić, koji je tu dužnost obnašao i u prošlom mandatu. Halebić je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici, a do preuzimanja ministarske pozicije u prošlom mandatu je obnašao i dužnost dekana te visokoškolske ustanove.


Jasmin Halebić. Faktor

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture će biti Nihada Glamoč, bivša direktorica ''Sarajevogasa'', koju je odlazeći saziv Vlade KS s te pozicije smijenio u oktobru prošle godine.

Na čelu Ministarstva kulture i sporta bit će proslavljeni glumac Emir Hadžihafizbegović, dok će Ministarstvo pravde i uprave predvoditi Mersa Kustura, sekretar Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Novi Grad Sarajevo.

Novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša će biti arhitekta Faruk Kapidžić, koji je projektovao Avaz Twist Tower. Resor saobraćaja vodit će Adi Kalem, aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići.

Brigu o boračkoj populaciji u KS će voditi Senad Hasanspahić, nekadašnji ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS, u periodu od 2015. do 2018. godine.

SBB će, podsjetit ćemo, imenovati novog ministra unutrašnjih poslova, a to će, kako je potvrdio predsjednik te stranke, biti Ismir Jusko, te ministre u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

DF-u pripada pozicija ministra zdravstva i čelna pozicija u Ministarstvu privrede. Odranije je poznato da će novi kantonalni premijer biti Mario Nenadić.

Sjednica Skupštine KS na kojoj se izglasalo nepovjerenje prošlom sazivu Vlade KS održana je 29. januara, a vlada dosadašnjeg premijera Edina Forte mora podnijeti ostavke do sredine ove sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.