ZVANIČNO

Forto podnio ostavku, Nenadić je novi premijer Kantona Sarajevo

Sve ovo je u skladu sa sporazumom koji su potpisali svi šefovi klubova u Skupštini Kantona Sarajevo

Forto bivši, Nenadić novi premijer KS. Avaz

Piše: A. Č. / Avaz.ba

5.2.2020

Edin Forto (Naša stranka) danas je i zvanično podnio ostavku na mjesto premijera Kantona Sarajevo, čime je došlo do pada cijele Vlade KS. Kako je i predviđeno, ispoštovani su dogovor i rok za rotaciju rukovodstva u Skupštini KS i podnošenje ostavke premijera. 

Ovim je započet proces imenovanja novog saziva Vlade KS, na čijem će čelu biti Mario Nenadić.  

Ranije danas Mirza Čelik (SDA) imenovan je za novog predsjedavajućeg Skupštine KS. Dopredsjedavajući će biti Smiljana Viteškić, Vibor Handžić i Danijela Kristić.

Sve ovo je u skladu sa sporazumom koji su potpisali svi šefovi klubova u Skupštini Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, nakon što je Skupština Kantona Sarajevo 29. januara sa 18 glasova za i 15 protiv izglasala nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo, članovi Vlade su se obavezali da će do danas podnijeti ostavke.



Faksimil odluke. Avaz

Narednih dana Nenadić treba dostaviti imena novih ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

Poznata su imena svih kandidata SDA, SBB-a i DF-a za ministre u Vladi Kantona Sarajevo. Novi saziv Vlade KS trebao bi biti imenovan najkasnije do kraja ovog mjeseca.

Demokratska fronta (DF) u Kantonu Sarajevo preuzet će Ministarstvo zdravstva, a na ovu funkciju kandidirat će bivšeg direktora KCUS-a Rusmira Mesihovića. Na poziciju ministra privrede KS bit će predložen član Predsjedništva DF-a Goran Mačkić.

Savez za bolju budućnost (SBB) kandidirat će Ismira Jusku za ministra unutrašnjih poslova KS, Anisa Krivića za ministra obrazovanja KS i Teu Mušić za ministricu rada i socijalne politike.

Ministri Stranke demokratske akcije (SDA) u novom sazivu Vlade KS će biti: ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar finansija Jasmin Halebić, ministrica pravde i uprave Mersa Kustura, ministar kulture Emir Hadžihafizbegović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, ministar saobraćaja Adi Kalem i ministar za boračka pitanja Senad Hasanspahić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.