KANTON SARAJEVO

Inspektori izvršili 4.532 nadzora u marketima i ugostiteljskim objektima

Evidentirano 320 osoba bez zaključenog ugovora o radu i prijave na obavezne vidove osiguranja

Tokom 2019. inspektori rada su izdali ukupno 1.058 prekršajnih naloga. Ilustracija

Avaz.ba

8.2.2020

Inspektori rada izvršili su tokom januara 2020. godine ukupno 314 inspekcijskih nadzora te evidentirali rad 14 fizičkih osoba bez zaključenog ugovora o radu i prijave na osiguranje.

- Zbog evidentiranih nepravilnosti u primjeni Zakona o radu i na osnovu njega donesenih propisa, inspektori rada izdali su u prethodnom mjesecu 55 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 41.200 KM, a osim prekršajnih, djelovali su i donošenjem upravnih mjera, odnosno donošenjem 24 rješenja - kazala je za Fenu portparol KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Kantonalni inspektori rada izvršili su u 2019. godini ukupno 4.218 inspekcijskih nadzora i evidentirali rad 320 osoba bez zaključenog ugovora o radu i prijave na obavezne vidove osiguranja.

- Zbog evidentiranih nepravilnosti, inspektori rada su tokom 2019. izdali ukupno 1.058 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 782.956 KM, uz dvije prekršajne prijave kod nadležnog suda i 190 upravnih mjera (rješenja) - kazala je Brdarić.

Inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite u protekloj godini dostavljeno je 1.617 prijava za vršenje inspekcijskog nadzora, što je za 455 ili 28,19 posto više u odnosu na 2018. godinu. Podnosioci zahtjeva su pisanim putem, nakon što je pravovremeno proveden postupak, obaviješteni o utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama.

Najveći broj novčanih kazni zbog angažiranja radnika nacrno. Ilustracija

Brdarić je napomenula da se Programom rada Inspektorata rada, zaštite na radu i socijalne zaštite pojačani nadzori redovno planiraju i provode kod poslodavaca u vrijeme državnih i vjerskih praznika, tj. u dane koji su Odlukom Vlade FBiH proglašeni neradnima.

-Takve kontrole imaju za cilj da se radnicima koji rade za vrijeme praznika, omogući pravo na povećanu plaću u skladu sa članom 76. Zakona o radu - kazala je.

Tokom 2019., kontrolama inspektora rada za praznike je bilo obuhvaćeno skoro 7.600 radnika trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, većih trgovačkih lanaca i marketa. Za sve njih poslodavci su, prema nalogu Inspekcije rada, bili dužni dostaviti dokaz o uvećanju plaće na način kako je predviđeno zakonskim propisima i internim aktima poslodavaca, što je i učinjeno u ostavljenom roku, dok su inspekcijski postupci pokrenuti na iste okolnosti tokom novogodišnjih praznika u 2020., još u toku.

Na osnovu dobivenih prijava oštećenih zaposlenika, zbog kršenja odredaba člana 76. Zakona o radu, u protekloj godini izrečeno je osam prekršajnih naloga u iznosu od 24.000 KM - navodi Brdarić.

Iz KUIP-a KS napominju da je, ipak, najveći broj novčanih kazni iz nadležnosti Kantonalne inspekcije rada u protekloj godini i tokom januara izrečen poslodavcima zbog angažiranja radnika nacrno te zbog nevođenja evidencija o radnom vremenu radnika, što je obaveza koja proizilazi iz člana 43. Zakona o radu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.