SARAJEVO

Sjećanje na hrabrog alpinistu

Novaković je poginuo 7. februara 2016. godine dok je spašavao planinarku koja je tom prilikom teško povrijeđena

Planinari su krenuli iz Štinjeg dola. Fena

Fena

8.2.2020

Skoro 120 planinara iz Sarajeva, Banje Luke, Splita, Zagreba, Foče, Imotskog, Prijedora i Goražda učestvuje na Četvrtom memorijalnom pohodu "Dragi Novaković" na Bjelašnici. Do najvišeg vrha Bjelašnice Opservatorija, u znak sjećanja na alpinistu koji je poginuo na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici, planinari su krenuli iz Štinjeg dola.

Odata počast

Prethodno su učesnici Memorijala na groblju Miljevići u Istočnom Novom Sarajevu, gdje je pokopan Dragi Novaković, položili cvijeće i odali počast stradalom alpinisti.


Na groblju položili cvijeće. Fena

Ovim memorijalnom pohodom na Bjelašnici pravcem Štinji do - Opservotorij - Babin do obilježava se četvrta godišnjica pogibije prijatelja i ljubitelja planina.

Dragi Novaković, 27-godišnji alpinista iz Sarajeva, poginuo je 7. februara 2016. dok je spašavao planinarku koja je tom prilikom teško povrijeđena.

Duboka provalija

Krećući se od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice, prema Bivku, na lokalitetu Kotlovi, gdje je tlo bilo potpuno prekriveno ledom, jedna planinarka se okliznula prema provaliji, koja je od mjesta kojim su se kretali, duboka oko 350 metara. Novaković je pokušao da je zadrži, ali led ih je, nažalost, s nadmorske visine od 2.000 metara sunovratio niz liticu prema kotlu na 1.600 metara nadmorske visine. Tom prilikom je smrtno stradao.

Novaković je bio certificirani planinarski vodič i član HPD "Bjelašnica 1923". Brojni su planinski vrhovi u BiH i Hrvatskoj koje je pohodio.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.