SARAJEVO

Potpisan Protokol za poboljšanje reakcije države u slučaju poplava i predstavljen sistem prognoziranja i upozoravanja

Globalni fond za okoliš za ovaj projekt osigurao 400.000 KM, dok su entitetske agencije osigurale 200.000 KM

Potpisivanje Protokola. Fena

Avaz.ba

11.2.2020

U Sarajevu je danas potpisan Protokol za obavještavanje institucija o prognozi poplava za rijeke Vrbas, Unu i Savu.

Kroz ovaj protokol se definiraju uloge domaćih institucija u procesu obavještavanja prognoziranja poplava. Kako je rečeno, tako će se osigurati da informacije o nadolazećim poplavama na vrijeme stignu do ugroženih područja kako bi se općine brzo pripremile i rano reagirale.

Po tom sistemu, prvo će biti obaviješteno Ministarstvo sigurnosti BiH, zatim Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalna uprava civilne zaštite, kantonalne civilne zaštite i općinske civilne zaštite - rečeno je prilikom potpisivanja Protokola.

S potpisivanja Protokola. Fena

Za projekt osigurano 600.000 KM

Sistem ranog upozorenja na poplave razvijen je u okviru UNDP-ovog projekta i doprinijet će smanjenju polavnog rizika za više od 200.000 stanovnika slova Vrbasa.

Također, predstavljen je projekt "Integrisanje klimatskih promjena i smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa", koji ima za cilj da pruži podršku vlastima u BiH na svim nivoima da se prilagode rizicima od poplava kroz primjenu novih tehnologija koje će omogućiti ekonomske aktivnosti otpornije na klimatske promjene.  

Projekt je implementirao UNDP, a finansirao Globalni fond za okoliš (GEF), u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, entitetskim ministarstvima nadležnim za upravljanje vodama i civilnim zaštitama i 14 općina u slivu rijeke Vrbas.  

Globalni fond za okoliš za ovaj projekt osigurao je 400.000 KM, dok su entitetske agencije osigurale 200.000 KM.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.