SARAJEVO

Marić: Bilo je i očekivano da će stara većina napraviti ovakav scenarij

Nova većina će zakazati sjednicu Skupštine KS i imenovati novu komisiju gdje će većina biti članovi buduće vlasti

Marić: Pojasnio proceduru. Avaz

Piše: A. Č. / Avaz.ba

11.2.2020

Nova Vlada KS još neće biti imenovana jer Komisija za izbor i imenovanje Skupštine KS na današnjoj sjednici nije dala saglasnost za imenovanje.

Kako nam je rekao Zvonko Marić (SBB), zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Komisije, od ukupno sedam članova četiri su glasala protiv imenovanja. 

- S obzirom na to da opozicija u Skupštini Kantona Sarajevo ima većinu u Komisiji za imenovanje, bio je i očekivan ovaj scenarij. Imenovanje smo prolongirali dok Skupština KS, koja je vrh zakonodavne vlasti, ne imenuje novu Komisiju za imenovanje - rekao je Marić.

Pojasnio nam je proceduru šta se trebalo desiti.

- Sekretarka je rekla da se glasa. Bilo je četiri protiv i tri za imenovanje, jer je odlazeća parlamentarna većina imala više glasova i to je bilo očekivano. Osim što se to desilo, trebalo je, prema članu 37. o nadležnostima Komisije, pripremiti sve materijale, uključujući i zamjerke na ministre koje su uputili ljudi odlazeće većine, a članovi su Komisije. Na to sve trebalo je dodati odgovore Marija Nenadića i zajedno s ostalim materijalom sačiniti jedan izvještaj. Potom sve to zbirno uputiti prema Skupštini Kantona Sarajevo i na kraju o novom sastavu Vlade odlučit će Skupština, koja je najviši zakonodavni organ, a ne Komisija, koja je danas presudila - pojasnio je Marić.

Nova većina će imenovati novu komisiju. Avaz

Nova većina će zakazati sjednicu Skupštine KS i imenovati novu komisiju, gdje će većina biti članovi buduće vlasti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.