SARAJEVO Nakon pisanja "Avaza"

Inspektori oduzeli konje koji su lutali Velešićima: Dobili smještaj, ishranu i njegu

Eventualni vlasnik koji u roku od osam dana dokaže vlasništvo ima pravo zahtijevati povrat životinja

Sl. M. / Avaz.ba
16.02.2020 19:47

Inspekcija oduzela konje

Foto: KUIP KS

Nakon što je "Avaz" objavio informaciju da dva konja u sarajevskom naselju Velešići danima lutaju ulicama, na teren su izašli kantonalni veterinarski inspektori koji su napuštene konji stavili pod službeni nadzor. 

- Postupajući po prijavi policije, na okolnosti napuštanja i zanemarivanja dvije životinje (konja) nepoznatog vlasnika, koja su prije nekoliko dana primjećena u naselju Velešići, kantonalni veterinarski inspektori su izlaskom na teren i pronalaskom životinja na području Općine Centar-Betanija, odredili mjere oduzimanja konja. Životinje su smještene na odgovarajuće mjesto u pogledu smještaja, ishrane i njege, gdje se pod nadzorom postupajućeg veterinarskog inspektora provode dalje mjere, odnosno kliničke i dijagnostičke pretrage propisane za tu vrstu životinja - saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS. 

  • Konji ostaju pod službenim nadzorom
    Konji ostaju pod službenim nadzorom Foto: KUIP KS

Životinje ostaju pod službenim nadzorom veterinarske inspekcije do okončanja postupka, a eventualni vlasnik koji u roku od osam dana dokaže vlasništvo kod Inspektorata veterinarske inspekcije, ima pravo zahtijevati povrat životinja - naveli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.  

Podsjetimo, konji su pravili velike probleme u odvijanju saobraćaja, a posebno je to bilo izraženo za vrijeme snježnih padavina. 

Mještani ovog sarajevskog naselja su tada za "Avaz" kazali kako su u strahu da puste djecu u školu.

NA VRH