SARAJEVO

Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar: Obilježavanje 27. godišnjice 105. motorizovane brigade

Upriličena je i videoprojekcija sa imenima šehida i poginulih boraca 105. motorizovane brigade pod nazivom "Budućnost krvlju ispisana"

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Agencije

Piše: D. B. / Avaz.ba

18.2.2020

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH, u sali Općine Centar danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Svečanoj sjednici su, osim vijećnika, prisustvovali i borci 105. brigade, kao i članovi porodica poginulih pripadnika brigade, predstavnici boračkih udruženja, privrednih i društvenih djelatnosti, civilnog društva, članovi općinske uprave, mjesnih zajednica, učenici osnovnih škola te brojni drugi gosti. 

Minutom šutnje i učenjem Fatihe odali su počast poginulim pripadnicima ove briga, ali i svim drugim patriotima koji su dali život za odbranu domovine. Himnu naše zemlje izveli su studenti Muzičke akademije. Upriličena je i videoprojekcija s imenima šehida i poginulih boraca 105. motorizovane brigade pod nazivom "Budućnost krvlju ispisana".

Veliki broj gostiju. Agencije

Ratni put

- Borci 105. brigade najsvjetliji su primjer patriotizma. Krasili su ih nenadmašna hrabrost, visok moral, istinska humanost i odanost najvišim idealima ljudskog roda - kazala je predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, koja je, ujedno, i predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice 105. brigade.

O ratnom putu 105. motorizovane brigade, koji, ujedno, pokazuje i kako se stvarala Armija RBiH, govorio je ratni načelnik artiljerije Zijad Bradić.

- Danas, kada obilježavamo 27 godina od formiranja 105. motorizovane brigade, ne možemo a da se ne sjetimo onih koji su položili svoje živote u časnoj borbi za današnjicu. Neka im je laka ova zemlja bosanska. Bosna i Hercegovina se danas nalazi pred novim izazovima. Retorika slična onoj iz devedesetih je na sceni. Ali, naša poruka je jasna. Bahate prijetnje, uvrede i ucjene, kao ni odvajanje, neće proći. Što se BiH više napada i dovodi u pitanje, mi smo odlučniji da je branimo. Borili smo se za cjelovitu, multietničku BiH, zajednicu svih naroda i drugih koji žele da žive u njoj, slobodni i ravnopravni na svakom pedlju njene teritorije. Tako je uvijek bilo, i tako će i biti - poručio je Bradić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.