SKUPŠTINA KS

Opozicija postavlja pitanja Nenadiću

Javna potrošnja nije smanjena, već je povećana i to se pod hitno mora promijeniti, rekao Nenadić

Mario Nenadić. M. Tabaković

Piše: A. Č. / Avaz.ba

3.3.2020

Kandidat za premijera Kantona Sarajevo Mario Nenadić u svom predstavljanju planova i načinu rada rekao je da je prethodnih dana obavio niz konsultacija.

- Konsultacije su dale puno svjetla novim članovima Vlade KS. Nova vlada radit će brzo i rješavat će urgentna pitanja, ali će i nastaviti raditi na sistemskim problemima. Spremni smo sve pozitivne procese podržati, unaprijediti i ubrzati. Kroz vrijeme koje je pred nama želimo dati doprinos kroz stvaranje uvjeta za ostvarivanje ljudskih sloboda - rekao je Nenadić.

Dodao je da su članovi buduće vlade spremi sve svoje iskustvo staviti za unapređenje grada. 

- Bit ćemo snažan vjetar u leđa evropskim integracijama. Duže od 25 godina se bavim zaštitom ljuskih prava, a to ću i nastaviti - kaže Nenadić. 

Mario Nenadić. M. Tabaković

U svom govoru akcent je stavio na ljudska prava, evropske integracije, međusobno poštivanje...

- Mnogo smo se udaljili od evropskih civilizacija. Obećavam da će se ova vlada posvetiti i tradiciji svih naroda, nećemo zaboraviti ni one koji su dali život za ovaj grad, ovu državu. Rukovodit ćemo se i kretati u načelima zakonitosti, transparentnosti, jednakosti, zaštite manjina... - rekao je Nenadić.

- Ova vlada neće doprinijeti neprihvatljivoj javnoj retorici niti će voditi osvetničku ni svađalačku politiku. Dobili smo legalnu priliku i skupa sa svima vama želimo je iskoristiti u službi boljitka svih nas u Kantonu Sarajevo i BiH. Budite sigurni da nijednu ružnu i neprimjerenu riječ nećemo uputiti našim prethodnicima niti saradnicima, jer time samo umanjujemo šansu da uradimo nešto dobro i očekivano za naše narode i građane i za generacije koje dolaze - kazao je Nenadić. 

Istakao je će puno više morati raditi sa sindikatima, a da na prvim sjednicama Vlade će raspravljati o obavezama u Kantonu.

- Neprihvatljivo je da su odluke Ustavnog suda postale mrtvo slovo na papiru i da se godinama čeka na rješavanje. Nećemo zaboraviti ni na raseljene osobe i vraćanje njihove imovine. Posebno u dijelu povrata imovine ćemo uspostaviti koordiniran rad s drugim nivoima vlasti kako u zemlji tako i izvan nje. Posebno se to odnosi na našu imovinu izvan BiH. Ne smijemo zaboraviti ni zagađenje zraka. Planiramo sistemskim rješenjem i konkretnim projektima popraviti stanje. Sve što je poduzeto treba preispitati, a ono što je ispravno urađeno ćemo podržati. Kako bi se unaprijedilo ovo stanje, ne smije se stati jer je to nije problem koji se može riješiti za godinu-dvije, nego puno duže - rekao je Nenadić.

 

Novi ministri Vlade KS. M. Tabaković

Istakao je da neće zaboraviti ni izgradnju saobraćajnica.

- Završit ćemo Prvu transverzalu, riješiti imovinskipravne odnose. S lokalnim zajednicama ćemo završiti započete projekte. Uradit ćemo elaborate. Fokusirat ćemo se na nabavku novih vozila i unapređenje gradskog saobraćaja. Nastavit ćemo projekt elektronske naplate karata i zatvaranja tramvajskih stajališta. Potrebno je unaprijediti i stanje sigurnosti u saobraćaju, ali i izgraditi još podzemnih garaža - rekao je Nenadić.

Kompletan ekspoze kandidata za predsjednika Vlade KS Marija Nenadića možete pročitati ovdje.

Zastupnici opozicije postavili su se niz pitanja mandataru Nenadiću.

Nenadića su pitali koje korake Vlada KS planira poduzeti povodom migrantske krize, da li će odobriti zapošljavanje u zdravstvu, hoće li MUP KS uskoro dobiti novu zgradu i da li će realizirati planiran projekt u vezi sa zgradom na Pofalićima, na koji način planiraju spriječiti odlazak mladih iz Kantona...

Zastupnik Elmedin Konaković (NiP) pitao je Nenadića da li mu je imalo neugodno zbog svih skandala koji su obilježili imenovanje novog saziva Vlade KS

- Da li vi kao vrsni pravnik, tvrdite da su sve proceduru ispoštovane uzimajući u obzir da su četiri minisra odustala i prije imenovanja. Da li ste samo birali ministre ili su predložene od političkih stranaka. Kakav je vaš stav o stanju na KCUS-u za vrijeme dok je direktor bio aktuelni kandidat ministra zdravstva Rusmir Mesihović – pitao je Konaković.

Za riječ se javila i zamjenica dopredsjedavajućeg Skupštine KS Danijela Kristić koja je pitala Nenadića da li je vodio računa o spolovima jer zakon kaže da u Vladi KS mora bit 40 posto žene.

Zastupnica Neira Dizdarević (Naša stranka) pitala je Nenadića da javno kaže da li je on stranački ili nestranački kandidat. Damir Marjanović zatražio je informaciju koje aktivnosti Vlada KS namjerava poduzeti u vezi s poražavajućim rezultatima PISA testiranja.

Opoziocioni zastupnik Elvedin Okerić (NiP) tražio je da mu se odgovori kakav će odnos biti Vlade KS prema Tužilaštvu BiH, ko je ministar koji se izjašnjava kao Srbin i koje su njegove mjere kada je riječ o borbi protiv korupcije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.