SARAJEVO

Pad turističke sezone: Otkazano 80 posto aranžmana u hotelima

Iz Kriznog štaba KS naloženo registriranje dolaska turista

Najveći broj turista i gostiju u BiH i Sarajevo dolaze iz Italije i Kine. Avaz

Avaz.ba

10.3.2020

U Kantonu Sarajevo je otkazano oko 80 posto turističkih aranžmana u hotelima zbog širenja koronavirusa. Pad turističke sezone potvrdili su i iz Turističke zajednice KS.

Najveći broj turista i gostiju u BiH i Sarajevo dolazi iz Italije i Kine, dvije od četiri države u kojima se bilježi veliki broj slučajeva zaraze koronavirusom. U istu skupinu spadaju još Južna Koreja i Iran. 

Prema zvaničnim podacima, na početku marta ove godine zabilježeno je 30 posto manje turista u Sarajevu u odnosu na 2019. godinu. 

Kada je riječ o posjeti u februaru, ona je bila manja za 3,9 posto gostiju u odnosu na prošlu godinu. 


Na početku marta ove godine zabilježeno 30 posto manje turista. Avaz

Iz Kriznog štaba KS je naloženo vlasnicima objekata za iznajmljivanje da vode Knjigu stranih gostiju i registriraju dolaske turista iz ugroženih područja (posebno Kine, Italije, Južne Koreje i Irana i svih drugih). 

- Nalaže se hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana za iznajmljivanje da ažurno vode Knjigu stranih gostiju i registriraju dolaske stranih gostiju – turista iz ugroženih područja koji su u posljednjih 14 dana boravili u ovim područjima, te da kontaktiraju odmah telefonsku nadležnu epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo na otvorene brojeve telefona, u cilju njihovog stavljanja pod zdravstveni nadzor. Neprovođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.