SJEDNICE

Krivić: Sve škole su spremne za online nastavu

Ministarstvo je osiguralo dodatna sredstva za nabavku dezinfekcionih sredstava i dalo detaljne upute o prevenciji, rekao Krivić

Zastupnici postavljali pitanja o koronavirusu. M. Kadrić

Piše: A. Č. / Avaz.ba

11.3.2020

U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, a zastupnici su postavili niz pitanja o trenutnoj situaciji u KS, a tiče se koronavirusa.

Zastupnici su tražili najnovije podatke o broju testiranih, pitali koje su preventivne mjere na snazi, zašto još nije odgođena nastava u obrazovnim institucijama, koliko testova na koronavirus ima u bolnicama...

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS, rekla je da najnoviji svjetski podaci pokazuju da je više od 114.000 slučajeva koronavirusa, od 4.023 smrtna i u 14.000 potvrđenih u Evropi.

- S današnjih danom u Italiji je 9.172 oboljelih, a slijede Francuska, Njemačka... U BiH je potvrđeno sedam slučajeva. BiH ulazi u grupu zemalja s malim brojem oboljelih. Što se tiče testiranja, u BiH radimo testiranje s epidemiološkim zavodima. U Federaciji je testirano 25 osoba, od čega je 12 bilo iz Sarajeva, šest iz Mostara, pet iz Zenice, gdje su tri potvrđena pozitivna - rekla je Pilav.

 

Anis Krivić. Avaz

Istakla je da u Sarajevu još nema potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa.

- Krizi štab je formiran 3. februara i članovi štaba su direktori većih zdravstvenih ustanova. Što se tiče spremnosti i kapaciteta u bolnicama, imamo 36 raspiratora, od čega je 30 u redovnom pogonu i tri koja su premještena u kliniku na Podhrastovima. Što se tiče zaštitne opreme, odmah smo u februaru nabavili novu opremu, a naložili smo direktorima da se pojača kupovina. Zaštitna oprema je nešto što zdravstvene ustanove moraju imati i ne postoji nikakva dodatna potreba od redovne nabavke u sezoni gripe - rekla je Pilav.

Istakla je da su zabranjene posjete i praktična nastava na Kliničkom centru. Kaže da su razmatrali mjere zaštite i da prate situaciju.

- U Kantonu Sarajevo nema zaraženih. Najlakše je da sada kažemo "zatvaramo škole", time nismo riješili ništa. Moramo imati spreman scenarij šta s djecom kad zatvorimo škole. Ta će se djeca negdje sakupljati, negdje družiti. Ne preporučuje se ta mjera jer se otvaraju drugi problemi i stvara se situacija kojom se ne može upravljati - kaže Pilav.

Ipak kaže da razmišljaju o tom scenariju i ostat će u kontaktu s Kriznim štabom FBiH.

Na pitanje zašto je granica "skup od 250 ljudi", Pilav kaže da su javna okupljanja zakonom definirana, a da u ta okupljanja ne ulaze škole i fakulteti. 

- To su koncerti, sajmovi, kongresi, utakmice i slično - kaže Pilav.

Ministar obrazovanja, nauke i omladine KS Anis Krivić dodao je da je Ministarstvo obrazovanja u stalnim kontaktom s Kriznim štabom, s Vijećem roditelja KS i sa svim direktorima obrazovnih institucija. 

- Kontinuirano pratimo izostanke učenika s nastave i u ovom trenutku iznosi 9,5 posto za osnovne škole i 15 posto za srednje škole, što je u granicama višegodišnjeg prosjeka zabilježenih proteklih godina. Taj procent je niži u odnosu na prošlu godinu. Ministarstvo je osiguralo dodatna sredstva za nabavku dezinfekcionih sredstava i dalo detaljne upute o prevenciji. Pripremili smo i letke za učenike kako bi bili bolje upoznati s načinom ponašanja. Razumijevajući zabrinutost roditelja, Ministarstvo poduzima sve mjere za realizaciju online nastave. Sve škole su spremne za to - rekao je Krivić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.