SJEDNICE

Usvojen budžet Kantona Sarajevo za 2020. godinu: Na raspolaganju skoro milijarda maraka

U budžetu su povećana sredstva zdravstvu, za kapitalne projekte rješavanja problema mladih, njihovo zapošljavanje, obrazovanje, infrastrukturu, privredu

Sa sjednice. M. Kadrić

Piše: A. Č. / Avaz.ba

11.3.2020

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila budžet Kantona Sarajevo za 2020. godinu, koji iznosi 989.264.434 KM i sastoji se od računa prihoda i rashoda, računa kapitalnih primitaka i izdataka i računa finansiranja.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić u uvodnom izlaganju rekao je da se usvojeni budžet sastoji od računa prihoda i rashoda, računa kapitalnih primitaka i izdataka i računa finansiranja.

U budžetu su povećana sredstva zdravstvu, za kapitalne projekte rješavanja problema mladih, njihovo zapošljavanje, obrazovanje, infrastrukturu, privredu. 

Halebić je pojasnio da je došlo i do nekih izmjena u ovogodišnjem budžetu, a jedna od njih odnosi se i na metodologiju Federalnog ministarstva finansija KS kojom se onemogućavaju preraspodjele, ali i metode kojima će biti olakšana komunikacija s Federacijom BiH.

S današnje sjednice. M. Kadrić

Razvojni budžet je 170 miliona KM, akumulirani deficit je 33 miliona KM, a prethodna godina je završila s tekućim suficitom od pet miliona KM. Dug KS je 165 miliona KM, od toga 65 posto je inozemno, a ostalo domaće zaduženje. 

Većina projekata koji se finansiraju od inozemnih kredita odnosi se na kapitalne projekte u oblasti saobraćaja: izgradnja saobraćajnica, sanacija i rekonstrukcija tramvajske pruge, projekt energetske efikasnosti na javnim objektima, rekonstrukcija trolejbuske mreže i voznog parka.

Kapitalni projekti, kako je kazao Halebić, donose ekonomski razvoj u KS, a, između ostalog, reorganizacija javnog prijevoza u KS je neophodna.

Oko 21 posto budžeta odnosi se na transfere prema pojedincima koji pripadaju određenim skupinama građana koji po zakonskoj osnovi dobivaju sredstva za pomoć, a to su: siromašni, oni koji imaju posebne potrebe ili su to kategorije iz boračke populacije.

Sredstva iz budžeta ići će i za zaštitu porodica s djecom 31.286.465 KM, a za zaštitu civilnih žrtava rata 15.500.000 KM, za socijalna davanja osigurano je 14.031.500 KM, za pomoć građanima 450.000 KM.

Plaće Univerziteta Sarajevo povećane su za više od pet miliona KM i sada se za taj segment izdvaja 105 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.