SARAJEVO Održan sastanak u Vladi KS

Prostor Instituta za istraživanje zločina preuređuje se za rad izolatorija

Cilj je što spremnije odgovoriti na eventualnu pojavu obolijevanja od koronavirusa

Avaz.ba
20.03.2020 14:52

Sastanak u Vladi KS

Foto: Vlada KS

Prostor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u krugu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" bit će u naredna dva dana izmješten i preuređen za potrebe rada izolatorija s jedinicom za respiratornu podršku.

U Vladi KS danas je tim povodom održan sastanak sa predstavnicima Instituta i Univerziteta u Sarajevu.

Dogovoreno je da se paralelno s iseljavanjem Instituta započne adaptacija i prilagodba prostora kako bi se što prije osigurali i stavili u funkciju dodatni kapaciteti za ovaj oblik bolničkog zbrinjavanja, u slučaju potrebe.

  • Sastanak u Vladi KS
    Sastanak u Vladi KS Foto: Vlada KS

Cilj je što spremnije odgovoriti na eventualnu pojavu obolijevanja od koronavirusa u Kantonu Sarajevo i prevenirati širenje ove zarazne bolesti, istaknuto je na sastanku.

Premijer KS Mario Nenadić naglasio je da je Vlada KS insistirala na efikasnosti cijelog postupka, uz obavezu da se sa posebnom pažnjom postupa s važnom arhivskom građom Instituta prilikom njenog izmještanja.  

Pitanje trajnog rješenja za smještaj Instituta i arhivske građe riješit će ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, UNSA i Institut, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

 
NA VRH