SARAJEVO

Jusko: One koji prekrše samoizolaciju čine zločin ravan pokušaju ubistva

Testova, prema preporuci WHO-a, ima dovoljno, a na testiranje se ide kada se pojave simptomi

Ismir Jusko. Avaz

Avaz.ba

21.3.2020

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo potvrdio je danas da je sinoć kod tri osobe iz Sarajeva potvrđen koronavirus. Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav kazala je da su svi slučajevi povezani s obilježavanjem godišnjice kompanije "Igman" u Konjicu.  

- Za tri osobe u KS kod kojih je utvrđen koronavirus, dvije ženske i jedna muška osoba, interesantno je da su ovi epidemiološki slučajevi povezanih s oboljelim u Konjicu. Naime, iako je već ranije Svjetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju koronavirusa, 11. marta je, uprkos svim upozorenjima, u Konjicu održan skup sa 300 zvanica. Usložnjava se epidemiološka situacija. Mi kontinuirano radimo, sinoć smo radili. Koristim priliku da kažem, svi koji su bili na sastanku u Konjicu mogu očekivati pozive. Nema potrebe da sami zovu - rekla je Pilav. 

Ona je navela da testova, prema preporuci WHO-a, ima dovoljno, te da se na testiranje ide kada se se pojave simptomi - visoka temperatura, kratak dah.


Krizni štab Vlade KS. Vlada KS

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko poručio je da osobe koje prekrše samoizolacij, čine jedan od najvećih zločina i da se protiv njih moraju pooštriti kazne. 

- Jedan od najvećih problema su ljudi koji ne poštuju samoizolaciju, a to je za mene zločin, najveće krivično djelo, pokušaj ubistva. Oni su tempirane virusne bombe. Od federalnog nivoa tražimo da se pooštre sankcije za takve ljude, da sudstva i tužilaštva ubrzaju procese. Oni koji su dobili instrukciju da idu u samoizolaciju, to je naredba. Kršenje toga je za mene zločin - rekao je Jusko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.