SARAJEVO

Pilav i Kulić: Izbjegavajte kućna okupljanja, evidentna lokalna cirkulacija virusa

Jučer u toku dana poslani uzorci sedam osoba iz KS, od kojih su tri bila pozitivna

Piše: Avaz.ba

26.3.2020

Predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav kazala je da se, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), počelo s većim brojem testiranja u KS, istaknuvši da su jučer u toku dana poslani uzorci sedam osoba iz KS, od kojih su tri bila pozitivna. 

- Po pitanju epidemiološke situacije, mi imamo ukupno pet otvorenih klastera, dakle pet jasnih grupacija u kojima su se dešavali slučajevi, odnosno bio po jedan pozitivni slučaj, i ova tri klastera su se desila u posljednjih 48 sati - rekla je Pilav. 




Ona je navela da to znači da se mora stupiti sa svim kontaktima zaraženih unutar klastera, dolazi se do njihovih osnovnih podataka i te osobe se stavljaju u samoizolaciju i zdravstveni nadzor. Dodala je da će KS u potpunosti slijediti strategiju WHO-a.

- Sigurno ćemo krenuti u testiranje kontakata da bismo vidjeli sliku širenja epidemije - rekla je Pilav te dodala kako smo na putu proglašenja epidemije.


Aida Pilav. Avaz

Kada je riječ o klasteru privatne firme, Pilav je kazala kako je naloženo zatvaranje firme te su 23 uposlenika koja su bila u kontaktu sa zaraženom, a koja je preminula, stavljeni u samoizolaciju.

- Apeliram još jednom da se izbjegavaju kućna okupljanja jer je evidentna lokalna cirkulacija virusa, više nema sumnje u to - dodala je Pilav. 

Direktor JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić, govoreći slučaju preminule pacijentice na Ilidži, rekao je da nije došlo do zanemarivanja pacijentice.

- Bez obzira na to što je Tužilaštvo KS formiralo predmet, mi smo već to istražili, naravno da će svako, ako se bude našlo da ima nekih eventualnih propusta medicinskih, snosit će posljedice - rekao je Kulić.

Dodao je kako počinju testiranja po novoj strategiji, odnosno povećano testiranje svih kontakata.

- Zato smo obučeni, prošli smo nekoliko edukacija, imamo dovoljno zaštitne opreme, međutim, ona je dovoljna za ovaj period, mi stalno nabavljamo dalje - rekao je Kulić, istaknuvši da se oprema nabavlja od domaćih proizvođača. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.