REAKCIJE Direktorica Turističke zajednice Kantona Sarajevo o posljedicama pandemije

Azra Džigal za “Avaz”: Sve rezervacije su otkazane, turista neće biti sigurno do avgusta

Bitno je da se osiguraju sredstva da se pomogne privrednicima kako bi se zadržala radna mjesta, kazala je Džigal

D.B. / Avaz.ba
29.03.2020 09:47

Azra Džigal

Foto: Avaz

Na ulicama Sarajeva danima skoro da nema žive duše. Zbog širenja koronavirusa u svijetu, ali i u našoj zemlji, još sedmicama ranije došlo je do otkazivanja svih turističkih rezervacija. Ovo je za “Avaz” potvrdila i direktorica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Azra Džigal

Kako kaže, već nekoliko sedmica u Sarajevu nije bilo nijednog turiste te će tako,  nažalost, ostati u nekom narednom periodu.

- Dosta toga smo već ranije govorili. Međutim, zaista je najbitnije da se sačuva zdravlje. Kada kriza prođe, onda ćemo razmatrati šta i kako dalje. Bitno je da se osiguraju sredstva da se pomogne privrednicima kako bi se zadržala radna mjesta - kazala je Džigal.

Nažalost, pojašnjava da ni sama ne zna šta će se desiti s ljetnom sezonom i koliko će koronavirus utjecati na propast sezone.

- Kada govorim o ljetnoj sezoni, ukoliko bi se sve ovo donekle zaustavilo u maju, možda bismo mogli očekivati porast broja turista u julu i avgustu. Da li će ljetna sezona propasti, zavisi od nekoliko faktora, ali prije svega od toga kada će prestati ova situacija. Naravno, tu se mora uzeti i psihološki segment kako će sve ovo utjecati na ljude, ali i ekonomska kriza koja će uslijediti. U svakom slučaju, može propasti, ali može biti pozitivan ishod na kraju - pojašnjava Džigal.

Komentari

NA VRH