REAKCIJE

Azra Džigal za “Avaz”: Sve rezervacije su otkazane, turista neće biti sigurno do avgusta

Bitno je da se osiguraju sredstva da se pomogne privrednicima kako bi se zadržala radna mjesta, kazala je Džigal

Azra Džigal. Avaz

Piše: D.B. / Avaz.ba

29.3.2020

Na ulicama Sarajeva danima skoro da nema žive duše. Zbog širenja koronavirusa u svijetu, ali i u našoj zemlji, još sedmicama ranije došlo je do otkazivanja svih turističkih rezervacija. Ovo je za “Avaz” potvrdila i direktorica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Azra Džigal


Kako kaže, već nekoliko sedmica u Sarajevu nije bilo nijednog turiste te će tako,  nažalost, ostati u nekom narednom periodu.

- Dosta toga smo već ranije govorili. Međutim, zaista je najbitnije da se sačuva zdravlje. Kada kriza prođe, onda ćemo razmatrati šta i kako dalje. Bitno je da se osiguraju sredstva da se pomogne privrednicima kako bi se zadržala radna mjesta - kazala je Džigal.


Nažalost, pojašnjava da ni sama ne zna šta će se desiti s ljetnom sezonom i koliko će koronavirus utjecati na propast sezone.

- Kada govorim o ljetnoj sezoni, ukoliko bi se sve ovo donekle zaustavilo u maju, možda bismo mogli očekivati porast broja turista u julu i avgustu. Da li će ljetna sezona propasti, zavisi od nekoliko faktora, ali prije svega od toga kada će prestati ova situacija. Naravno, tu se mora uzeti i psihološki segment kako će sve ovo utjecati na ljude, ali i ekonomska kriza koja će uslijediti. U svakom slučaju, može propasti, ali može biti pozitivan ishod na kraju - pojašnjava Džigal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.