VLADA KS

Pilav: U Kantonu Sarajevo registrirano sedam klastera, raste broj oboljelih

U samoizolaciji u KS trenutno 1.551 osoba

Aida Pilav. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

29.3.2020

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je testirano 39 osoba, od čega je šest pozitivnih na koronavirus, potvrdila je danas Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Ona je navela da je u samoizolaciji u KS trenutno 1.551 osoba.

- Kontinuirano se izriču potrebe mjere. U trenutku kada se utvrdi da je neko pozitivan, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izriče se mjera kućne izolacije, što znači da svi članovi domaćinstva bivaju u tome. To više nije mjera samoizolacije, odnosno zdravstvenog nadzora, nego kućne izolacije i provode se odgovarajući zdravstveni nadzori - rekla je Pilav.


Epidemiološka situacija se mijenja iz dana u dan, navela je Pilav, istaknuvši da povećan broj testiranja dolazi usljed pojačane lokalne cirkulacije virusa u okruženju i povećanja broja testiranja prve i druge linije kontakata. 

- Testiranje se vrši u odgovarajućem momentu uz praćenje kliničkih simptoma i znakova i u trenutku pojave povišene temperature i drugih akutnih respiratornih simptoma - rekla je Pilav.

Istakla je kako je vrlo važno testiranje raditi u odgovarajućem momentu te apelirala na građane da ne misle da se rade odbijanje testiranja. 

- Doktrinarno nije potrebno raditi testiranje asimptomatskih pacijenata jer u tom slučaju možemo dobiti negativne rezultate, koje mi u medicini zovemo lažno negativnim rezultatima. Tim nismo riješili problem, tim samo dobivamo problem - rekla je Pilav. 

Navela je da u KS trenutno otvoreno sedam klastera. 

Istakla je kako je evidentno da se broj zaraženih u Sarajevu povećava i da je to ono što se očekuje i u narednom periodu. 

Pojasnila je da su studenti koji su smješteni u karantinu u Studentskom domu Bjelave dobrog zdravstvenog stanja te da su poslani njihovi uzorci na testiranje, a rezultati bi trebali biti poznati tokom dana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.