SARAJEVO

Nenadić: Zabranjeno otpuštanje radnika dok traje vanredna mjera

Zavod za javno zdravstvo KS testirao 391 osobu, a u posljednja 24 sata obavljeno 70 testiranja

Mario Nenadić. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

2.4.2020

Na pres-konferenciji Vlade KS i Štaba civilne zaštite premijer Mario Nenadić rekao je da je Zavod za javno zdravstvo KS testirao 391 osobu, a u posljednja 24 sata obavljeno je 70 testiranja.

- U samoizolaciji je 1.700 osoba, a za isto toliko je istekla samoizolacija. Što se tiče podataka MUP-a KS, ukupno je 390 osoba kršilo izolaciju, a u posljednja 24 sata njih 50, i to je nezadovoljavajuće stanje. Također, 75 osoba je prijavljeno na biro za zapošljavanje u posljednja 24 sata - rekao je Nenadić.

Vlada KS je razmatrala i dva prijedloga kako pomoći građanima dok traje pandemija, a razgovarali su i o nabavci medicinske opreme.

- Oprema stiže za sedam dana, a početkom iduće sedmice stiže i jedan kontingent. Tu pomoć realiziramo putem UNDP-a. Što se tiče respiratora, u narednih 14 dana dobit ćemo još jedan kontingent respiratora - rekao je Nenadić.

Kako je dodao, imaju solidnu količinu respiratora u Kantonu i više se ne brinu o broju.

- Smatram da je jako važno, a o tome je Vlada kroz Kolegij raspravljala, pitanje zaštite građana KS i onih koji su zbog posljedice koronavirusa pred otkazima. Vlada KS je pripremila i priprema set kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera. Trenutne se aktivnosti provode u nadležnim institucijama, poslodavcima i udruženjima. Vlada je pripremila kratkoročnu mjeru koja ima za cilj sprečavanje otpuštanja radnika dok traje vanredna situacija - rekao je Nenadić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.