VLADA KS Pres-konferencija nakon današnje sjednice

Nenadić: U Sarajevo sutra stiže avion iz Švedske, putnici će u karantin

Do jučer popodne u Kantonu Sarajevo je novih 125 osoba prijavljeno na biro

Sl.M. / Avaz.ba
04.04.2020 13:07

Nenadić: Pozitivni izvještaji ne trebaju ohrabriti nikoga

Foto: Avaz

U Sarajevo sutra stiže avion s neodređenim brojem bh. državljana iz Švedske, potvrdio je Mario Nenadić, premijer KS, na današnjoj pres-konferenciji nakon sjednice Vlade KS. Kako je rekao, prema najavama, stiže između 35 i 100 osoba.  

- Osigurali smo sve za njihov prihvat, bilo da se radi o 35 ili o 100 osoba, to ćemo znati tokom leta ili nakon što avion sleti u Sarajevo - rekao je Nenadić te dodao da je osiguran karantin za njihov smještaj u Studentskom domu na Bjelavama. 

Napomenuo je i da Vlada KS razmatra niz izvještaja zdravstvenih ustanova te odluke u vezi sa podrškom privrednim subjektima kojima je zabranjen rad na osnovu naredbi kriznih štabova. 

- Do jučer popodne u Kantonu Sarajevo je novih 125 osoba prijavljeno na biro - rekao je Nenadić.

Istaknuo je da će Vlada KS, nakon odluke Vlade FBiH da svim radnicima uplati doprinose, ići sa mjerom da do visine zagarantiranog dohotka (406 KM) za vrijeme vanrednih okolnosti, adekvatno odgovori.

- U tom kontekstu, na današnjoj sjednici radimo na proširenju fonda, uspostavi odgovarajućih mehanizama koji će omogućiti da sredstva budu operativna u narednim danima - rekao je Nenadić te pojasnio da je riječ o fondu uspostavljenom prije 15 dana, kada je odlučeno da se 5 miliona KM stavi u fond. 

Demantirao je "zlonamjerne izjave" da se Vlada KS obratila građanima sa zahtjevom da se pomogne u ovoj situaciji, napomenuvši da je otvorena mogućnost samo za one koji žele da se uključe. 

Pozitivni izvještaji

U Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, rekao je premijer KS Mario Nenadić na današnjoj pres-konferenciji. On je naveo kako je izvršeno 45 testiranja, a da je do sada ukupno 526 osoba testirano.

- Ukupno pozitivnih u KS imamo 39, hospitaliziranih osoba trenutno u KS je 7, od toga su dvije na terapiji kisikom, dvije u fazi oporavka, nemamo nikoga na respiratorima. Također se očekuju rezultati za još 75 testova iz Doma zdravlja. Ukupno je u izolaciji 1.540 osoba, a istekla je za 2.066 osoba - rekao je Nenadić.  

Na početku smo krize

Napomenuo je da su 54 osobe u posljednja 24 sata prekršile samoizolaciju, 31 osoba prekršila je mjeru policijskog sata.  

- Mi se, ustvari, nalazimo tek na početku krize, koliko god nam to teško bilo i prihvatiti i čuti. I ovim putem posebno skrećem pažnju da se zabrane, naredbe i sugestije odgovornih i nadležnih moraju poštivati - rekao je Nenadić te je dodao da je 18 osoba smješteno u karantin u Studentskom domu na Bjelavama.

Premijer je poručio građanima kako ih pozitivni slučajevi u posljednja 24 sata ne trebaju ohrabrivati na bilo koji način. 

- To nije razlog da se bilo ko opusti. Molim vas da nas podržite da svi skupa izdržimo predstojećih kriznih 14 do 20 dana, u tom periodu ćemo znati više u kojem pravcu ide kriza u KS - rekao je Nenadić. 

NA VRH