KRIZNI ŠTAB

Sarajevo želi zadržati mjeru zabrane kretanja mlađima od 18 i starijima od 65 godina

Tokom dosadašnjeg trajanja epidemije neznatan broj osoba koji pripadaju ovim dobnim skupinama zaraženo koronavirusom

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS. Avaz

Avaz.ba

5.4.2020

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa insistira i traži od Štaba civilne zaštite da na području ovog kantona zadrži u primjeni mjeru zabrane kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina. Ovakav zaključak jednoglasno je donesen na sjednici Štaba. 

Ključni argument za zadržavanje ove mjere na snazi pronašli su u činjenici da je tokom dosadašnjeg trajanja epidemije neznatan broj osoba koje pripadaju ovim dobnim skupinama zaraženo koronavirusom.

Članovi Štaba također ističu kako je cilj da se i u narednim sedmicama, kada se očekuje vrhunac epidemije i u Kantonu Sarajevo, i dalje zadrži ovako mali broj zaraženih stanovnika iz ovih rizičnih grupa.

Sarajevo. Avaz

Zaključili su i kako će, u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, zatražiti od svih poslodavaca oslobođanje od radnih obaveza jednog roditelja u porodicama gdje rade oba, kako bi se on u ovom kriznom periodu mogao posvetiti čuvanju svoje maloljetne djece, odnosno djeteta.  

Krizni štaba je na ovoj sjednici zaključio kako je u vremenu dok traje epidemija neophodno centraliziranje svih preporuka i instrukcija upućenih stanovništvu, ali i uposlenim u svim zdravstvenim ustanovama.

Kao referentnu ustanovu u ovom pogledu istakli su Zavod za javno zdravstvo KS koji će, kao i do sada, vršiti kontinuirano prevođenje i distribuciju preporuka i mjera koje nalaže Svjetska zdravstvena organizacija, a koje za cilj imaju uspješno prevazilaženje aktuelne pandemijske krize.

Članovi Štaba su dodatno precizirali i puteve pacijenata, posebno onih koji se upućuju prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i to, prije svih, onkoloških i dijaliznih pacijenata. Date su i preporuke da se nabave i određene količine seroloških testova, jer se do sada javio i značajan broj osoba koje su pozitivne na koronavirus, a nemaju nikakvih simptoma.  

Još su jednom naglasili značaj provođenja samoizolacije te, kada je to neophodno, i prinudne izolacije, kako bi se preduprijedilo širenje zarazne bolesti Covid–19. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.